Končar tražio od državnog HBOR-a kredit za plaće, ali ništa od toga, pa će možda Uljanik u štrajk

HBOR je odbio dati Kermas energiji Danka Končara kredit za isplatu plaća u Uljaniku. Ako plaće ne sjednu u petak, radnici idu u štrajk.

Kako je potvrđeno Jutarnjem listu, Kermas energija htjela je sredstva iz kredita posuditi Uljaniku za plaće 4.360 radnika. HBOR je to odbio jer se kredit može odobriti za izgradnju broda, ali ne i za pozajmice.

Plaće su, prema kolektivnom ugovoru, trebale biti isplaćene do 15. u mjesecu, no nakon ove odbijenice HBOR-a pitanje je hoće li brodogradilište biti u stanju platiti radnike i s nekoliko dana zakašnjenja.

Radnici su za N1 najavili da će, ne dobiju li plaće, u štrajk.

“Imali smo uvjerenja iz Ministarstva da će pomoći u ova dva mjeseca dok se ne prebrodi situacija. Tih 100 milijuna kuna za Uljanik i 3. maj nisu trebala biti problem s obzirom na to što znače brodogradilišta za Pulu i Rijeku”, rekao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

“Nije nužno da nas strateški partner financira, mogla je to napraviti i Vlada. Vlada ulaže prevelike novce da bi se sada dizale tenzije i pokretali štrajkovi. S druge strane radnici su napravili sve kako bi se napravile platforme. Skinuta su jamstva koja su bila opasnost za proračun RH. Ovo je najteže zarađena plaća u Uljaniku, bila je to sofisticirana i složena gradnja na ponos radnicima, no od ponosa se ne živi”, komentirao je sindikalac.

“Nama se ne štrajka, ali ćemo biti prisiljeni poduzeti industrijske akcije”, rekao je Šverko i dodao da su spremni pokrenuti postupak mirenja, ali da bi već u ponedjeljak građani mogli biti pod prozorom Uprave. Teško je reći nekome da bude miran kad mora kupovati djeci stvari za školu. Pogotovo jer je ova plaća bila obećana.

Za N1 je potvrđeno kako se Ministarstvo gospodarstva danas o problemu neće očitovati.
“Uprava Uljanika, resorno ministarstvo i svi uključeni u pripremu restrukturiranja brodogradilišta intenzivno rade na osiguravanju sredstava za plaće. Naglašavamo da sutrašnjim danom plaća kasni jedan dan. S obzirom na to da se tijekom rujna očekuju prvi pozitivni efekti početka Programa restrukturiranja, uprave svih društava Grupe o svakom novom momentu pravovremeno će izvještavati sve radnike putem rukovoditelja, sindikata, i ukupnu javnost”, odgovorili su jučer iz Uljanika na pitanje kada će s obzirom na cijelu situaciju plaće za srpanj uopće biti isplaćene.

Facebook Komentari