Analitičarka: Krediti se dižu sve više, ali postoje ciklusi, pazite da se ne ponovi 2008.

Aktualni gospodarski trenutak u Hrvatskoj je dobar, no bilo bi dobro da je bolji. Zaključak je to razgovora u Dobrom jutru s financijskom analitičarkom Silvanom Milić.

Navikli smo da je sve nekako loše, no oporavak je u tijeku prema svim pokazateljima koji nam stižu iz mjeseca u mjesec. Međutim sve što je dobro ne znači da smijemo kao takvo prihvatiti. Istovremeno postoji puno razloga za zabrinutost kao i rješenja, izjavila je Silvana Milić. Rješenja vidi u reformama koje se trebaju odvijati kontinuirano, a ne čekati godinama da se prihvati jedna, dvije velike.

Prema njenim riječima, malim koracima treba građanima omogućiti i pokazati što mogu očekivati u sljedećim razdobljima, dati im sigurnost u ono što imaju jer opreznost i nesigurnost vode ka smanjenju potrošnje. Smatra da je nužno smanjenje poreza i rasterećenje dohotka.

Kao pozitivan pokazatelj navela je rast kreditiranja u posljednjih dvije godine. Građani sve više dižu kredite i to većinom kunske. Međutim, bilo bi dobro znati da institucije prate što se događa kako nam se ne bi ponovila 2008. – vrijeme kad građani, zbog krize, smanjenja plaća, gubitka posla, nisu bili u mogućnosti vraćati kredite koje su od 2006. godine masovno ugovarali.

Ponovila je kako je aktualni gospodarske trenutak je dobar ipak pitanje je koliko dobar odnosno što radimo da ne postane loše. Gospodarski ciklusi se pravilno odvijaju u periodima od sedam godina i taj je gospodarski ciklus polako jenjava. U Europi je oporavak počeo puno ranije nego što je počeo u Hrvatskoj. Mi smo mala, otvorena ekonomija i jako smo ovisni o tome što se događa prije svega u Europskoj uniji. U EU očekujemo rast kamatnih stopa sljedeće godine i to može imati vrlo negativne posljedice na gospodarstvo, pojasnila je Milić. Dodala je kako se moramo pripremiti i za takvo razdoblje.

Kao najveći izazov u Hrvatskoj navela je poslovanje poduzetnika koje je, tvrdi, previše opterećeno administrativnim obvezama.

Imamo pozitivan trenutak u društvu. Vidjeli smo euforiju, zajedništvo, veselje u srpnju. Vidjeli smo da možemo zajedno sve postići, vidjeli smo kako se može biti ponizan, a najbolji. Vidjeli smo kako ono najbolje može izići na svjetlo kad se organiziramo, kad igramo u timu. Ovaj narod ima velikih potencijala i samo je pitanje tko će biti taj koji će to iznijeti na površinu, zaključila je Silvana Milić.

Facebook Komentari