Jutarnji piše da se vratio u HDZ Joso Mraović, poznat po tzv. ličkom rukovanju, evo što kaže v.d. šef lokalaca

Joso Mraović, poduzetnik iz Gospića, u svome kraju poznat kao “lički Tuđman”, a široj hrvatskoj javnosti znan po seksualnom zlostavljanju američke košarkašice Illishe Jarret kojoj je 2005. godine gurnuo prst u anus, a gospićki sudac Branko Milanović ga oslobodio uz objašnjenje da se radilo o specifičnom načinu rukovanja – vraća se u HDZ, piše Jutarnji.

Mraović je, unatoč skandaloznoj oslobađajućoj presudi prvostupanjskog suda u Gospiću, na koncu ipak bio osuđen na tri godine zatvora zbog bludnih radnji nad košarkašicom koja je u to vrijeme nastupala za košarkaški klub Gospić-Industrogradnja.

Skovan izraz “ličko rukovanje”

On je Amerikanku seksualno napastvovao u svome hotelu, a ona ga je potom tužila. Na suđenju je spomenuti gospićki sudac ustvrdio da nasilno guranje prsta u nečiji anus ne treba shvatiti kao silovanje već da je riječ o činu “istovjetnom rukovanju”. Zbog takve je formulacije ubrzo skovan izraz “ličko rukovanje”.

Ipak, Vrhovni sud potom je oborio oslobađajuću presudu suda u Gospiću i slučaj prebacio na sud u Rijeku gdje je Mraoviću suđeno 2007. godine, a na kraju je osuđen na tri godine zatvora. Kasnije mu je Vrhovni sud smanjio kaznu na dvije godine, a na slobodu je izašao u jesen 2011. godine, nakon odlsuženih 20 mjeseci kazne. Jutarnji list piše da je Mraović rehabilitiran i ponovno aktivan u svojoj matičnoj stranci, HDZ-u, u čijim je redovima još od ranih 1990-tih.

Evo što kaže lokalni HDZ

S obzirom na medijske spekulacije o članstvu Josipa Mraovića u HDZ-u, molimo Vas da objavite sljedeću izjavu:

Josip Mraović nije član HDZ-a od 2001. godine, niti je – sukladno Statutu HDZ-a – mogao ponovno postati član HDZ-a ili „aktivirati članstvo“, kako to navode pojedini mediji.

Prema Članku 9.(3) Statuta HDZ-a, naime, „osoba koja je isključena ili je istupila iz HDZ-a može ponovno postati član jedino uz prethodnu suglasnost Visokog časnog suda“.

A Visoki časni sud HDZ-a nije zaprimio nikakav zahtjev za (ponovno) pristupanje Josipa Mraovića, niti je o njemu raspravljao.

Josipu Mraoviću je članstvu u HDZ-u prestalo još 2001. jer se bez suglasnosti Stranke (Članak 21.d Statuta HDZ-a) kandidirao na lokalnim izborima kao nositelj nezavisne liste za Gradsko vijeće Grada Gospića.

Sa osobitim poštovanjem, Povjerenik Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije, Darko Nekić, prof.

Facebook Komentari