Zagrebački sud: Ništetne su odredbe o CHF-u unatoč konverziji

Na temelju pravomoćne odluke Visokog trgovačkog suda, Općinski sud u Zagrebu donio je prvu presudu u privatnoj tužbi protiv Zagrebačke banke, priopćili su iz Udruge Franak.

Sud je utvrdio kako je banka ugovorila s tužiteljem nepoštenu i zbog toga ništetnu valutnu klauzulu CHF, da je banka ugovorila s tužiteljem nepoštenu i zbog toga ništetnu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke i da su odnosne ugovorne odredbe ništetne unatoč provedenoj konverziji CHF kredita.

Tužitelj je tražio da sud utvrdi ništetnim cijeli ugovor, no sud je preinačio tužbeni zahtjev i po službenoj dužnosti je utvrdio ništetnost pojedinih ugovornih odredaba. Već prvom presudom potvrđeno je ono što mi tvrdimo od početka, da konverzijom CHF kredita potrošač nije izgubio pravo na utvrđenje ništetnosti ugovornih odredaba koje su ništetne od početka ugovornog odnosa. Sud je to obrazložio sljedećom rečenicom, vrlo kratko i vrlo jednostavno: „Pri tome valja reći kako nije od značaja okolnost da su u međuvremenu tužitelj i tuženik izvršili konverziju kredita sukladno odredbama Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (Narodne novine br. 102/15.).“

Tužitelj nije tražio isplatu, jer nije bio siguran u ishod budući da u vrijeme podizanja tužbe nije bilo poznato kako će završiti kolektivni sudski spor, a budući da nije tražena isplata – vrijednost tužbenog zahtjeva iskazana je kao minimalnih 10001,00 kunu, što je osiguralo tužiteljima minimalni trošak u slučaju gubitka spora.

Facebook Komentari