Novi problemi u stabilnom raju, HDZ-ovci poručili HNS-ovoj Divjak: Ako ne shvaća da sustav obrazovanja nije vlasništvo jedne osobe, onda ne treba ni sudjelovati u takvom sustavu

Ako Divjak ne shvaća da sustav obrazovanja nije vlasništvo jedne osobe, onda ne treba ni sudjelovati u takvom sustavu – kaže Jutarnjem sugovornik iz HDZ-a.

Odnosi između premijera Andreja Plenkovića i HNS-ove ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak ponovno su narušeni zbog afere “Ženski rod”.

Premijer se naljutio na Divjak zbog toga što je interna komunikacija između ministarstava dospjela u medije, a jedan njegov suradnik za jučerašnji je Jutarnji list koalicijske partnere zbog toga usporedio s Mostom.

– Na takav način izrađivati zakon, da je suština samo u rodu, a ne u sadržaju, neozbiljan je pristup. Ovo su banalnosti koje ne zavrjeđuju niti sekunde razmišljanja i ministrica se ne bi trebala baviti takvim stvarima ako ni s čim drugim ne može skrenuti pozornost na sebe – komentirao je jučer jedan HDZ-ov ministar kolegicu u Vladi, nazvavši je nedoraslom funkciji koju obnaša.

Dodaje kako je njen potez čista provokacija i da time samo želi prkositi.

– Očito joj nije stalo do bitnih stvari, nego stalno prkosi s takvim glupostima. HDZ nema problema s HNS-om, nego s njom. A ona mora shvatiti da sustav obrazovanja nije vlasništvo jedne osobe. Ako to ne shvaća, onda ne treba ni sudjelovati u takvom sustavu – kaže sugovornik iz HDZ-a.

No, u HNS-u sada spuštaju tenzije.

– Nije u redu da nas se uspoređuje s Mostom, jer oni su cijelo vrijeme ucjenjivali, a mi to ne radimo, nego je ponekad riječ o razmimoilaženjima koja se rješavaju unutar koalicije. Ministrica ima agendu koju želi progurati, ali nije to njena osobna agenda, ona nastupa kao članica Vlade i sve što radi dio je Nacionalnog programa reformi – tvrde u HNS-u.

Neslaganja su normalna

Ne žele, nastavljaju, potencirati sukobe jer su odnosi u koaliciji dobri, a normalno je da ponekad ima i neslaganja.

– Odnosi između ministrice i premijera su u zadnje vrijeme vrlo korektni i profesionalni nakon onog s Glunčićem. Pokušavamo maksimalno uključivati premijera u sve, pa su tako zajednički predstavljali projekt uvođenja obvezne informatike u škole, otvarali studentske domove… Koordiniraju se i stalno su u komunikaciji – navode u HNS-u.

No, od ministričine ideje, ne odustaju.

– Idemo vidjeti što će pokazati javna rasprava i ako se uvidi da je to dobra ideja, zašto ne – kažu nam u Hrvatskoj narodnoj stranci.

S druge strane, u HDZ-u tvrde da su odnosi s HNS-om normalni, ali da se ministrica ponaša nekorektno.

– Ministar ne bi trebao svoje osobne svjetonazore iskazivati kroz takve stvari, a ministrici Divjak to nije prvi put. Sjetimo se slučaja s napucima za izdavanje svjedodžbi transrodnim osobama, ili sa zapošljavanjem branitelja. Ona očito zanemaruje činjenicu da je ministar prvenstveno politička osoba – zaključuje naš sugovornik iz HDZ-a.

Novi politički marketing

Koalicijski partneri pak na ovu aferu gledaju s dozom skepse, pa tako predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Darinko Kosor, poručuje kako je riječ o političkom marketingu, te kako između HDZ-a i HNS-a ne vidi nikakve sukobe.

– Riječ je o političkom marketingu u sezoni kiselih krastavaca. Ne vidim tu nikakav prijedlog u korist građana. Nedostaje vijesti u medijima pa se oni malo igraju politike, a gdje je tu interes građana? I to treba ignorirati – kaže Darinko Kosor.

Da tu nema nikakvog sukoba smatra i politički tajnik Mosta, Nikola Grmoja, koji to shvaća kao igru koja odgovara i jednoj i drugoj strani.

– HDZ-u je problem Pupovac, ali im ne odgovara da se o tome priča u medijima zbog desnice u stranci, a HNS na svjetonazoru bilda mišiće. Što se tiče nekorektnosti, ne sjećam se da smo mi puštali nešto u medije, a da to nije bilo dogovoreno s HDZ-om. Ali istina jest da smo inzistirali na nekim stvarnim promjenama, što HDZ-u nije odgovaralo – kaže Grmoja.

Podsjetimo, Jutarnji je u srijedu objavio da je Divjak predložila Zakon o udžbenicima pisan u ženskom rodu, a ministar uprave, Lovro Kuščević, ocijenio je kako to ne bi bilo u skladu sa zakonima i odbio prijedlog.

Nakon što je cijeli slučaj dospio u medije, premijerov suradnik poslao je poruku kako je to jako nekorektno, potez u maniri Mosta i kako će premijer morati obaviti razgovor s ministricom.

Matko Glunčić je bio najveći test koalicije

Povijest odnosa između HDZ-a i HNS-a, otkad su skupa formirali Vladu, pokazuje nam da su se najveći sukobi događali upravo zbog ministrice Blaženke Divjak. HNS je imao nekih zamjerki oko pojedinih zakona – tražili su da se ne ukida II. stup u mirovinskoj reformi, a u poreznoj da se ukine stopa oporezivanja dohotka od 36 posto, kritizirali su novi Obiteljski zakon, tražili da se ratificira Istanbulska konvencija što prije, ali i da se ukloni HOS-ova ploča iz Jasenovca.

Ali sve to zapravo spada u normalna razmimoilaženja dvaju svjetonazorski različitih koalicijskih partnera, a jedini pravi sukob, kada je junior partner zaprijetio i ultimativnim izlaskom iz Vlade s porukom “Ili mi, ili Glunčić”, bio je opet vezan uz Divjak, kojoj je premijer “smjestio” Matka Glunčića na čelo Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Tada je HDZ popustio i izabrao Radovana Fuchsa za voditelja. I otad, kažu, Divjak i Plenković imaju puno bolje odnose, piše Jutarnji.

Facebook Komentari