2.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Vagoni grožđa na putu u propast

Vagoni grožđa na putu u propast

Sve je spremno za berbu grožđa u vrgoračkom kraju. No pitanje je hoće li je uopće biti jer vinogradari plodove nemaju kome prodati. Trgovački lanci oslanjaju se na uvoz pa će tone vrgoračkoga grožđa vjerojatno propasti. Proizvođači spas vide u striktnoj primjeni Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Petsto vrgoračkih obitelji ima vinograde; s 13 milijuna čokota ovo je jedno od najvećih vinogorja u zemlji – mnogi su prije nekoliko godina iskoristili poticaje za sadnju upravo stolnih sorti grožđa. Sad ga nemaju kome prodati. Ni po kunu.

Traže bolju primjenu Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi. U suprotnom, uništit će ih, kažu, uvoz, posebno iz zemalja izvan Europske unije! Jedina konkretna pomoć stiže od Grada. Posebnom ambalažom zaštitili su već jagode, tako će, kad kupe stroj, i ostale poljoprivredne proizvode!

Mala je to utjeha vinogradarima. Znaju, kažu, da trgovci podvaljuju strano grožđe u njihovim gajbama, a kako stvari sada stoje, propast će vagoni prvoklasnog domaćeg grožđa. Što ih čeka kad im dozriju vinske sorte – ne usude se ni pomisliti!, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike