MUP opet traži crvenu tjeralicu za Hernadija

Ad

Hrvatska od Interpola traži da se za Zsoltom Hernadijem ponovno raspiše crvena, potvrdili su MUP-u za N1.

Nakon što je nedavno sud Europske unije zaključio da Mađarska nije mogla odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga zbog “već presuđene stvari”, odnosno odluke o obustavi istrage temeljene na ispitivanju Zsolta Hernadija u svojstvu svjedoka, dakle, bez prethodnog postupka, pitali smo odgovorne u MUP-u može li ta odluka utjecati na situaciju s crvenom tjeralicom za Hernadijem.

“Vezano uz Vaš upit možemo potvrditi da je Ravnateljstvo policije dostavilo presudu Europskog suda u Luksemburgu Pravnoj službi, Izvršnom odboru i Generalnom tajništvu Interpola sa zamolbom ponovnog uvođenja tjeralice u Interpolovu bazu tjeralica”, stoji u odgovoru MUP-a.
Podsjetimo, Europski sud u Luksemburgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

“Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan”, istaknuli su na Sudu.
Europski uhidbeni nalog za Hernadijem, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon USKOK-ovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kao direktor MOL-a dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.
Hrvatske vlasti na razne načine pokušavaju doći do Hernadija već duže od pet godina.

Facebook Komentari