Havarija u Luci Ploče: Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milijunima eura

Zbog havarije tankera i dalje brodovi ne mogu pristajati u pločanskoj luci. Tanker pod zastavom Maršalovih Otoka, koji je prevozio oko 27 tisuća kubika nafte, udario je prije pet dana u pristanište te su u moru završili dio doka i aparatura za iskrcavanje nafte i plina. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i nisu za upotrebu.

Dok se šteta na pristaništu ne sanira, za opskrbu naftom najvjerojatnije će se koristiti kapaciteti luke Split.

“Oštećenja koja su nastala su znatna. U ovom trenutku poduzimamo sve moguće radnje kako bi se utvrdio stupanj oštećenja i tražimo eventualno moguće alternative koje bi, do potpune sanacije veza omogućile promet tekućih tereta preko Luke Ploče” ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur.

“Inspekcija lučke kapetanije je odmah zatražila dolazak na brod nadležnog klasifikacijskog društva i oni su nakon podvodnog ronjenja i kompletnog pregleda broda utvrdili da nema većih oštećenja broda. Nakon toga smo mi brod uputili na sidrište luke Ploče gdje se nalazi i do sada” rekao je kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić.

“Lučka kapetanija je odmah nakon utvrđenih činjeničnih stanja utvrdila daoperativna obala nije sposobna za daljni prihvat brodova za iskrcaj tekućih tereta što smo svojim zapisnikom i rješenjem dostavili Lučkoj upravi Ploče koja je nadležna za održavanje infrastrukture” rekao je Nikolić.

Tanker “STI Poplar”, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a koji je prevozio oko 27.000 m3 nafte, udario je prije pet dana u pristanište u luci Ploče, uništivši dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Oštećeni su i cijevi i uređaji za iskrcaj nafte te nisu za upotrebu, piše Slobodna Dalmacija. Oštećeni tanker izvučen je na sidrište, a do curenja nafte nije došlo.

Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milijunima eura. Istragu nesreće provode Lučka kapetanija i inspekcije Ministarstva pomorstva. Tek nakon završetka istrage slijedi popravak doka, no ne zna se koliko bi sanacija mogla trajati.
Zbog uništenog doka, u luku Ploče ne mogu pristati niti drugi brodovi.

Nastalu štetu će, prema međunarodnom pravu, morati nadoknaditi brodarska kompanija “STI Poplar”.

Sud je brodu izrekao mjera zabrane isplovljavanja dok god ne polože novac za naknadu štete, rekao je ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur, prenosi Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari