Večernji o Vladinoj deblokadi blokiranih: Dosadašnje akcije djeluju kao jeftin trik. Pitanje je samo u kojem će se trenutku kočija pretvoriti u bundevu, konji u miševe, a kamuflirana Pepeljuga posuti pepelom

Ad

Primjena Vladinih mjera za rješavanje problema blokiranih izazvala je proteklih nekoliko tjedana priličan kaos, ali i otužan osjećaj da svojim građanima pomažu – s figom u džepu, piše Valentina Wiesner u Večernjem listu.

U prvoj je tranši, otpisom dugova, deblokirano manje od dva posto ovršenih, tek 6248 od ukupno 323.758, no jučer su se predstavnici Ministarstva financija i Fine isprsili s podacima o deblokadi 16 posto ovršenih, njih 50-ak tisuća, dok se ovrha prestala provoditi nad čak 70 posto dužnika – impresivnih 225 tisuća.

Predobro da bi bilo istinito.

Jer, ova je mjera obustave ovrhe nad novčanim sredstvima za ovrhe starije od tri godine, kod kojih se u posljednjih šest mjeseci nije naplatila ni kuna, tek svojevrsni “time out”. Obustavom ovrhe dug nije nestao.

Može ga u bilo kojem trenutku aktivirati bilo koji vjerovnik, novi ili stari, nad novčanim sredstvima, ali i imovinom za koju ovaj zakon ne vrijedi – samo sad u potpunoj zbrci u kojoj su isparili redoslijedi naplate, a vjerovnici će se jagmiti po principu “tko prvi, njemu djevojka”. U državi i njezinim eksponentima, kao što je Fina, negiraju da je to realan scenarij, u blaženoj su zabludi da će vjerovnici odustati od svojih potraživanja kad im to već neko vrijeme ne uspijeva.

Čak ni ovih Potemkinovih sela, u kojima će Vlada “začarati” da privremeno nestane vojska blokiranih, ne bi bilo bez pritiska javnosti, kontinuiranog i snažnog.

Vladajući si ne mogu priuštiti da prve sljedeće izbore dočekaju s više od 330 tisuća blokiranih, a “kozmetika” kojom ih pokušavaju izbrisati pretvara se već u akcijski pohod gerila-marketinga u kojem konferencije za novinare na tu temu najavljuju svega nekoliko sati ranije kao da je posrijedi elementarna nepogoda koju moraju rješavati “ad hoc”, a ne problem koji traži strateški i sustavan pristup.

Dosadašnje akcije djeluju kao jeftin trik. Pitanje je samo u kojem će se trenutku kočija pretvoriti u bundevu, konji u miševe, a kamuflirana Pepeljuga posuti pepelom. U ovoj bajci mnogi će to morati učiniti. Posuti se pepelom. I konačno pomoći najranjivijima.

Problem Blokiranih vrlo je rješiv, kada bi bilo političke volje – ovako se rješava kao da u radnoj skupini za izmjenu KZ-a sjede dečki iz Lepoglave

Kakva političko-računovodstvena vratolomija vladajućih: Deblokirano 65 milijardi duga i kamata i Fina to više neće računati – ali dug skupa s kamatama ostaje 87,9 milijardi i vjerovnici slobodno mogu odabrati npr. utjerivače za naplatu

Facebook Komentari