Isplati li se otići: Za 30 godina rada u Hrvatskoj dobio gotovo istu mirovinu kao za 3 godine u Njemačkoj

Ivan Šalković tri godine je radio u Njemačkoj i zato dobio 204 eura mirovine. Za 30 godina rada u Hrvatskoj dobiva mirovinu u iznosu 1902 kune.

Hrvatski umirovljenik za 30 godina rada u Hrvatskoj ostvario je 1902 kune mirovine, a za tri godine rada u Njemačkoj 204 eura, piše Glas Slavonije. Radi se o Ivanu Šalkoviću iz Bukvika blizu Orahovice koji je 70-ih godina prošlog stoljća trbuhom za kruhom otišao u Njemačku gdje je radio tri godine, a onda se vratio zbog obiteljske situacije.

U Njemačkoj je skupljao sekundarne sirovine, otpad i malo radio na baušteli, a onda ga je supruga ostavila i 9 mjeseci starog sina dala njegovoj majci zbog čega se vratio u Hrvatsku.

“Mukotrpno sam radio, ali sam bio plaćen. A po povratku u Hrvatsku radio sam u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica te skupio 30 godina staža. Hrvatska mirovina prvo mi je bila 1350 kuna, a sada iznosi 1902 kune. Njemačka je bila 86 eura, a nedavno sam dobio rješenje na iznos mirovine od 204 eura. Da nemam ovu njemačku mirovinu, teško bismo sadašnja supruga i ja živjeli i školovali našeg sina. Isplati se ići van raditi te tako osigurati dostojanstven život u Hrvatskoj”, priča 69-godišnji Ivan.

Kako su za Glas Slavonije objasnili pravni stručnjaci, za stjecanje prava na mirovinu u Njemačkoj je potrebno raditi najmaje pet godina. Iako Ivan u načelu ne ispunjava uvjete u okviru tamošnjeg nacionalnog mirovinskog sustava jer je radio samo tri godine, njemačko mirovinsko tijelo uzelo je u obzir njegov radni staž u Hrvatskoj.

Inače, sa zadnjim danom lipnja u Hrvatskoj je bilo 1.233.508 umirovljenika čija je prosječna mirovina iznosila 2553 kune. Među njima je 93.062 banitelja, pripadnika HVO-a te vojnih osoba, policijskih službenika i službenih osoba, a radi se o kategorijama koje podižu sveukupni prosjek, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari