Politički sud sutra odlučuje o štrajku, privremena mjera ostaje, nakon toga rokovi, pa žalba Vrhovnom sudu

Županijski sud u Zagrebu za četvrtak je odgodio donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu (CA) koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Na današnjem četverosatnom ročištu Sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će sutra na ročištu zakazanom za 12 sati.

Podsjetimo, Sud je u utorak pak donio privremenu odluku o zabrani štrajka, pozivajući se na odredbu da bi nastala nepopravljiva šteta za tu kompaniju u državnom vlasništvu.

“Poslije današnjeg ročišta sam optimističniji nego što sam bio prije. Mislim da imamo šanse za pozitivnu presudu”, kazao je Tomislav Kiš iz Novog sindikata.

“Rekli su istinu, to nama ide u prilog – da su pregovori postojali, da je do spora došlo. Imaamo sve uvjete za zakonit štrajk. Gdje je onda problem?” – zapitao je.

“Sud je izveo sve predložene dokaze, saslušao tri svjedoka, dugo i iscrpno. Sutra u 12 sati će biti donešena odluka o glavnoj stvari. Ako štrajk bude proglašen zakonitim, bit će ukinuta odluka o privremenoj mjeri. U tom slučaju štrajk može opet biti najavljen, a Uprava se može žaliti Vrhovnom sudu”, kazao je odvjetnik sindikata Albin Hotić.

“Štrajk priječi jedino privremena mjera, dodao je i nastavio: “Zbog toga štrajk ne može biti održan. Ukoliko ta privremena mjera bude stavljena izvan snage, štrajk može ponovno biti najavljen bez obzira na žalbeni proces”.

“Mi smatramo da ukoliko nema privremene mjere, on je zakonit”, kazao je i složio se na opasku da bi Sud trebao biti taj koji će pojasniti mora li se sa štrajkom čekati do konačne odluke Vrhovnog suda.

“Sve dok nje nema, sindika smatra da je štrajk zakonit”, rekao je Hotić, dodajući da teoretski štrajk može krenuti u nedjelju.

“Nadamo se odluci da je štrajk legalan”, kazao je Antonio Čorak iz sindikata u CA, a na pitanje što bi značilo kada bi sud odlučio da se mora čekati odluka Vrhovnog suda odvratio je: “Postupit ćemo kako smatramo da je po zakonu”

“Nadamo se zdravorazumskoj odluci dase radnicima dopusti da se izbore za svoja prava”, rekao je Čorak. Kaže i da se pregovori 20 mjeseci nisu pomaknuli s mrtve točke i da više nema smisla čekati da treba krenuti u akciju. Kao ključni zahtjev naveo je dogovor oko kolektivnog ugovora.

“Saslušani su svjedoci, predsjednici pregovaračkih odbora i kolega Rajković”, rekla je Branka Sremac, direktorica pravnih poslova CA novinarima.

“Nadamo se da bi presuda potvrila privremenu mjeru i da bi štrajk u vrhuncu sezone bio spriječen”, rekla je Sremac.

“CA je tvrtka koja ima dugu povijest kolektivnog pregovaranja, želimo da se to nastavi”, istaknula je, a nije htjela komentirati moraju li štrajkaši čekati odluku Vrhovnog suda dok se ne sazna odluka o privremenoj mjeri sutra.

Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručili su ranije da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.

Uprava CA ranije je pak upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo 7.000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka, prenosi N1.

Politički sud u Hrvatskoj, privremeno zabranjen štrajk radnika CA, koga briga za Ustav i zajamčena prava

Facebook Komentari