Jedan dio koalicije na vlasti u RH 2018. godine slavio je pobjedu u Domovinskom ratu, a drugi dio te iste koalicije slavio je bijeg poraženih. Gdje ima veće snošljivosti i pomirbe ako ne u tome?

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Pretpostavimo kako se može biti svjestan stvari koje se nikad nisu dogodile. Manipulacije s ljudskim umom su mnoge, tehnike su uhodane, a rezultati zadovoljavajući. Prema riječima saborskog zastupnika M. P. državljani RH su slavili Oluju „bez svijesti progonstva više od 200.000 Srba“ tijekom i nakon Oluje. Prvo, nije jasno kako zna da toga nisu bili svjesni, a drugo kako zna da se radilo o „progonu“ kad je na djelu očito bio bijeg. Naime, već fizički razlikujemo kretanja koja nazivamo biti progonjen i bježati. Samoproglašenje statusa žrtve uvijek je dobar manevar, ali rijetko odlučuje stvar u pitanju.

Nadalje, isti tvrdi da pozdrav „Za dom! Spremni!“ koji se mogao čuti u Glini ne može biti toleriran. Na stranu to što je policija držala uzaludnim prijavljivati glazbenika koji tim riječima započinje svoju pjesmu jer postoji praksa sudskih odluka koje takvu i slične prijave odbacuju. Nije jasno kako on to ne može i neće tolerirati? Naime, tolerirati znači ne slagati se s kakvim činom, moći spriječiti takav čin i ne sprječavati ga. Ako je tako, nije jasno kojim to protuzakonitim sredstvima (vidi odluke sudova) misli spriječiti takav čin.

Konačno, koga briga „razumije li“ navedeni zastupnik u Saboru RH i dio vladajuće koalicije, „svoje sugrađane Hrvate koji su u usporedbama“ (…) „prepoznali teške riječi, težak teret koji se njima ne bi trebao pripisivati zbog povijesnog stradanja koje su Srbi doživjeli tijekom i nakon Oluje“ ili ne. Od njegovog „razumijevanja“ ili „nerazumijevanja“ nema nikakve koristi niti svrhe. Baš briga njegove sugrađane Hrvate razumije li on njih ili ne. Zamislimo da je kazao „Ne razumijem…“. Isto tako to bi bilo potpuno nevažno. Dakako da je priča o „povijesnom stradanju“ notorna besmislica ako razumijemo prethodnu razliku između stvarnosti bijega i privida progona. Ali tako je to s ljudskim umom. Moguće je s njime manipulirati do iznemoglosti i do neprepoznatljivosti njegovog izvornog vlasnika.

Istini za pravo što na djelu nije bila pomirba prvog predsjednika RH u najizvrsnijem obliku? Jedan dio koalicije na vlasti u RH 2018. godine slavio je pobjedu u Domovinskom ratu, a drugi dio te iste koalicije slavio je bijeg poraženih. Gdje ima veće snošljivosti i pomirbe ako ne u tome?

P.S.

Uz standardnu manipulaciju činjenicama od strane M. P. i onih njemu nalik, sličnom se taktikom uz dosadašnje pokušaje i promašaje ministarstava financija, pravosuđa, turizma i drugih pridružilo i ministarstvo prometa. Ministar tog ministarstva zaposlenicima nacionalne zrakoplovne kompanije uputio je pismo bitno državno-centralno-ekonomskog sadržaja pod krinkom brige države za slobodno tržište. No to je pismo dospjelo u ruke suca koji je privremeno spriječio štrajk u toj kompaniji temeljem tog pisma, jer ga u svojoj odluci navodi od riječi do riječi. Utvrđivanje uzroka i posljedica puta tog pisma od ministra do suca stvar je elementarnog demokratskog nemiješanja politike u pravosuđe. Nekad je partija doslovno i direktno zabranjivala štrajkove, a danas ih vladajuća koalicija polugom zakonodavstva privremeno sprječava. U čemu je razlika?

Oglasio se Plenkovićev partner Pupovac, opet iznosi laži o progonu Srba o Oluji, obratio se Hrvatima jer nemaju svijesti, očešao se i o Thompsona

Nazor o četničkim lažima Pupovca i Vučića: Za odlazak Srba iz Hrvatske uoči i tijekom Oluje odgovorna je beskompromisna velikosrpska politika

Facebook Komentari