Hrvatska je od učlanjenja u EU potpuno provela samo pet posto preporuka EK i sad je čudno što zaostaje

Hrvatska je od učlanjenja u Europsku uniju potpuno provela samo pet posto preporuka Europske komisije, a “značajan napredak” je postigla samo u 12 posto preporuka, ocijenili su analitičari Raiffeisen banke u redovitoj srpanjskoj analizi ekonomskog stanja u Hrvatskoj.

Prema njihovim podacima, većinu naputaka iz Bruxellesa naša zemlja nije provela. Stoga analitičari nisu iznenađeni time što reforme u Hrvatskoj kasne, a njezino gospodarstvo zaostaje.

Međutim, Hrvatska tu nije iznimka, jer ni ostale članice EU-a nisu puno bolje u provođenju preporuka Komisije, koje ona redovito upućuje zemljama u sklopu tzv. Europskog semestra.

Rezultati nedavnog istraživanja instituta Bruegel iz Bruxellesa, koji radi za potrebe članica Unije, pokazali su da se Hrvatska u provođenju preporuka smjestila na 21. mjesto među 27 promatranih članica – u donju trećinu. Ipak, sve tri najveće članice Unije – Njemačka, Francuska, Italija – smjestile su se u donju polovinu ljestvice, kaže Bruegel a prenosi Novi list.

Najveće je iznenađenje to što se među najneposlušnije članice uvrstila Njemačka, koja se s Mađarskom i Slovačkom nalazi na začelju po discipliniranosti.

Apsolutni rekorder u neprovođenju preporuka Europske komisije je Luksemburg, koji je i domovina njezinog predsjednika Jean-Claude Junckera. S druge strane, najmarljivije članice su Finska i Slovenija, ali i Velika Britanija koja je odlučila napustiti Uniju.

Istraživanje Bruegela je pokazalo da članice EU-a sve manje slušaju Komisiju, jer u razdoblju od 2013. do 2017. nisu provele većinu njezinih preporuka. Najviše je pala disciplina u zemljama koje su tijekom krize bile najmarljivije u kresanju proračunskih manjkova.

Za Komisiju nije problem samo u nediscipliniranosti najvećih triju zemalja, osobito Njemačke. Bruegel uvijeno daje do znanja da se Komisija ne usudi Berlinu otvoreno napisati što bi trebao poduzeti kako bi smanjio neravnoteže u Njemačkoj i tako pomogao cijeloj Uniji.

Facebook Komentari