Potpredsjednik Sabora: Sve bih dao i opet bih spreman stao, svoj bih život dao

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić oglasio se na fb-u povodom obljetnice VRO Oluja.

[ “SVE BIH DAO DA JE VIDIM PONOSNU I LIJEPU K’O U SNOVIMA, SVE BIH DAO I OPET BI SPREMAN STAO, SVOJ BI ŽIVOT DAO” ]

Prisjećam se s ponosom tog 5. kolovoza 1995. i besprijekorno izvedene vojnoredarstvene operacije OLUJA kada su od višegodišnje velikosrpske četničke okupacije oslobođeni središnji dijelovi Hrvatske. To je bio ključni trenutak u obrani nezavisnosti i temelja moderne hrvatske države. Veličanstvena Oluja bila je akcija kojom je ostvaren san o slobodnoj i modernoj Hrvatskoj. San kojeg su snivali naši djedovi i očevi.

Danas, 23 godine kasnije s ponosom ističemo da akcija Oluja spada u najznačajnije događaje u burnoj hrvatskoj povijesti. Tada smo uz Božju pomoć pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ratnog ministra obrane Gojka Šuška, hrabrih i požrtvovnih hrvatskih branitelja odlučnom vojnom pobjedom okrunili dugogodišnju borbu za hrvatsku neovisnost, slobodu i demokraciju.

S posebnim pijetetom, ponosom i zahvalnošću sjećamo se i danas poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, svih poginulih sudionika VRO Oluja, kao i sudionika svih akcija koje su joj prethodile. Suosjećajući s njihovim obiteljima, ističemo kako je njihova žrtva duboko utkana u temelje hrvatske države. Čin kada je na kninskoj tvrđavi, dr. Franjo Tuđman, okružen pobjedničkom vojskom, zaplakao, poljubio hrvatski stijeg i pustio ga da vijori, slika je koja se trajno urezala u kolektivno sjećanje hrvatskog naroda.

Svim braniteljima osloboditeljskog Domovinskog rata, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, građanima Republike Hrvatske od srca čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Facebook Komentari