Gotovina: S ponosom i tugom se sjećamo naše braće…

Predsjednica i vrhovna zapovjednica OS-a RH Kolinda Grabar Kitarović na prijemu ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi uručila je odlikovanja umirovljenim general-pukovnicima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Predsjednica je na vlastitu inicijativu generale odlikovala veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

“Ovo visoko odličje doživljavam kao počast i priznanje vremenu stvaranja hrvatske države na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom i ministrom obrane Gojkom Šuškom, i svima koji su u sudbonosno vrijeme, suočeni s izravnom ugrozom, branili i obranili svoje domove i našu domovinu”, rekao je umirovljeni general Ante Gotovina nakon što mu je na Kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila odlikovanje.

“S ponosom i tugom posebno se ovih dana sjećamo naše braće koja više nisu s nama. Danas smo izgradili sustav, Hrvatska je uvažena članica europske obitelji. I nama i generacijama koje rastu postaje bitna briga o sigurnosti, ali i demokratskim načelima. Država je jaka koliko su jake njezine instucije”, rekao je Ante Gotovina i čestitao svima Dan pobjede i Dan branitelja.

Obraćajući se okupljenima Markač će rekao da će čitav život biti ponosan na odlikovanje.

“Ponosan sam, sve vas volim. Primajući odličje u mojim mislima su bili moji suborci koji su mi tijekom rata profesionalo pomagali u građenju oružanih snaga RH koje su oslobađale i branile našu domovinu”, kazao je.

Naveo je da se predsjednica ovim odlikovanjem sjetila doprinosa policije u Domovinskom ratu.

“Primljeno odličje je moj poticaj i traži od mene da sa svojim suradnicima radim na novoj strategiji sigurnosti”, poručio je Markač.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je generalima Markaču i Gotovini visoko odlikovanje Velereda Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, kojim ih je odlikovala za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu te za zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

„Ovo odlikovanje priznanje je i za vaš posebni doprinos i osobnu žrtvu koju ste dali braneći i boreći se za istinu o Domovinskom ratu pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Dodjeljujući vam ovo odlikovanje, posebice želim istaknuti i sve vaše suborce, kojima ste zapovijedali u Domovinskom ratu i s kojima ste izvojevali hrvatske pobjede, posebice one koji su svoje živote ugradili u temelje slobode i neovisnosti moderne Republike Hrvatske“, kazala je hrvatska Predsjednica.

Govoreći o vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, Predsjednica je kazala kako “Njezina politička i vojna važnost to je veća što je, iako u zahtjevnim međunarodnim uvjetima i pod psihološkim pritiscima četvreogodišnje okupacije, postignuta u skladu s najvišim etičkim i civilizacijskim standardima, pa i višim od toga“, spomenuvši i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

„Hrvatsko državno vodstvo, na čelu s predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom, znalo je koliko je za hrvatsku budućnost važno da pobjeda bude ne samo brza nego i etički čista, bez mrlja koje bi je na bilo koji način mogle umanjiti. Toj i takvoj pobjedi vi ste, uza sve druge časnike i vojnike, dali izvanredan i posebice prepoznatljiv doprinos, ne samo vojnom vještinom nego i etičkim postupanjem na bojnom polju“, naglasila je Predsjednica.

„Ne samo vojnički uspješna nego i časno izvojevana pobjeda bila je i zauvijek ostaje neoboriv dokaz o pravednom karakteru „Oluje“ i cijelog Domovinskog rata, ali i o karakteru hrvatskoga naroda. A hrvatski narod nije želio rat ni žrtve. Želio je mir i suradnju među državama i narodima“, poručila je.

„Na to i danas pozivamo i djelujemo sa željom da sve države koje su bile dionice rata devedesetih godina prihvate perspektivu zajedništva što je omogućuje Europska unija. No, isto tako, poučeni povijesnim iskustvima, nastavit ćemo izgrađivati i unaprjeđivati sve sastavnice domovinske sigurnosti, a posebice Hrvatsku vojsku. To dugujemo i našim braniteljima, koji se nisu borili samo za oslobođenje Domovine, nego i za to da imamo snažnu državu, koja će svojim građanima jamčiti mir i sigurnost, kao jamstvo gospodarskog napretka i boljeg života svih građana“, istaknula je Predsjednica.

Obraćajući se generalima Markaču i Gotovini te ostalim sudionicima svečanosti, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako smo „na današnji dan prije dvadedset tri godine započeli vojno-redarstvenu operaciju „Oluja“, kojom je zaključen dugi povijesni period naše borbe za slobodu i samostalnu državu“.

„I zato, dok ponosno slavimo časnu prošlost, imamo dužnost svoj pogled uputiti u budućnost. I ako iz povijesti možemo i trebamo naučiti vrednovati svoje nacionalne vrline i odlike, koje su nas učinile pobjednicima“, naglasila je Predsjednica kazavši kako te vrline i odlike sada treba iz dana u dan primjenjivati u izgradnji socijalno pravedne, pravno uređene i gospodarski napredne države, „koja će nam biti jednako na ponos kao što su nam na ponos njezino stvaranje, obrana i oslobođenje i njezini simboli, koje ponosno ističemo i pronosimo diljem svijeta“.

„Zato i danas kao i uvijek ističem zajedništvo kao ključ uspjeha u izgradnji bolje budućnosti. Možemo i trebamo različito misliti, ali konačni cilj svih naših napora mora biti samo jedan: bolja i uspješnija Hrvatska. To je dug našim braniteljima, ali, vojničkim rječnikom rečeno, to je zapovijed koju imamo od naše djece i budućih naraštaja“, poručila je Predsjednica Republike.

„Svima vam srdačno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, i 23. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a vama, generale Gotovina i generale Markač, još jednom čestitam od srca na odlikovanju koje ste na ponos sviju nas zaslužili“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović završavajući svoje obraćanje na Kninskoj tvrđavi porukom „Lijepoj našoj domovini Hrvatskoj, svi zajedno ostanimo uvijek vjerni“.

Predsjednica RH odlikovala Gotovinu i Markača, te 14 pripadnika OSRH, promaknula je 96 (24 časnice i 72 časnika) i pohvalila 8 hrvatskih vojnika

Facebook Komentari