Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa 8. kolovoza u šest sati ujutro stupaju u štrajk

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa 8. kolovoza u šest sati ujutro stupaju u štrajk, službeno je najavila Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA).

BIla je to zadnja, opcija, ali ništa drugo nije preostalo, poručili su iz ORCA-e podsjetivši da je “nakon sastanka održanog s premijerom Andrejom Plenkovićem 6. srpnja postignut dogovor uz obećanje premijera da će se ubrzo stvoriti potrebni uvijeti, a prvenstveno postavljanje nove i kompetentne Uprave u punom mandatu kako bi nakon skoro sada 20 mjeseci konačno potpisali kolektivni ugovor koji je temelj svih civiliziranih zapadnih aviokompanija gdje spada i Croatia Airlines”.

Piloti, stjuardese i aviomehaničari tada su odlučili odgoditi početak štrajka. “Na našu veliku žalost, premijer nije ispunio svoju stranu dogovora te smo primorani ponovno najaviti štrajk dana 8. kolovoza 2018. s početkom u šest sati ujutro. Još jednom želimo naglasiti da je nama ovo bila zadnja opcija, ali nakon što niti posljednji dogovor nije urodio nikakvom reakcijom predstavnika vlasnika, na žalost svih nas, primorani smo na ovaj korak”, poručili su iz ORCA-e.

Moglo bi to izazvati kao su srcu turističke sezone, ali ORCA-i smatraju da je Plenković izigrao dogovor s njima i otišao na godišnji odmor, a da nije učinio ništa oko Croatia Airlinesa. Kolektivni pregovori koji su propali, što je i razlog pokretanja štrajka u CA, nisu ponovno počeli, a jučer je održana i posljednja sjednica Vlade prije odlaska premijera i ministara na godišnji odmor, no na njezinu zatvorenom dijelu opet nije donesena odluka o novoj upravi Croatia Airlinesa.

CA još od rujna 2016. nema novu upravu, dosad su provedena tri natječaja za predsjednika i članove uprave, dva su poništena, a zadnji, iako je objavljen još u veljači ove godine, još nije zaključen, odnosno nije donesena odluka o odabiru kandidata. CA stoga vodi privremeni direktor, prvo je to bio Krešimir Kučko, a nakon njegova odlaska na privremenoj funkciji sad je Jasmin Bajić, prenosi N1.

Facebook Komentari