Zdravko Marić nakon sastanka s koalicijskim i projektnim partnerima, te kontraktorima: Evo što će biti u poreznoj reformi i kad će je predstaviti

Završio je sastanak premijera Andreja Plenkovića s članovima vladajuće koalicije, na kojemu je premijer predstavio nacrt porezne reforme.

Očekuje se da će Vlada imati potporu vezano za PDV, tako da će opća stopa ostati 25 posto, a na meso, ribu, voće i povrće smanjit će se na 13 posto.

Stopa poreza na dohodak od 36 posto trebala bi se primjenjivati na plaće u visini od 30, a ne 17.500 kuna. Programirani učinci ovih mjera su 2 milijarde 700 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka rekao je da će sutra nakon sjednice Vlade javnosti prezentirati konture porezne reforme. Istaknuo je kako je današnji sastanak s koalicijskim partnerima protekao u konstruktivnom ozračju, te kao i kod svake rasprave teško možemo očekivati u potpunosti unisono suglasje, ali da su svjesni da treba gledati cjelinu.

Naša ideja je bila da sav taj pozitivni efekt konsolidacije javnih financija koji činimo zadnje dvije-tri godine, dodatno prelijemo i na porezno rasterećenje i da to naravno najviše se osjeti na građanima, poduzetnicima, kako bi opet imalo povoljne i pozitivne povratne efekte na gospodarstvo, potrošnju, investiciju…

Ministar Marić istaknuo je da i kad to sutra prezentiraju, da to nije gotova stvar. Ići će se u javnu raspravu tijekom ljetnih tjedana i vjerujem da će biti puno komentara stručne i opće javnosti. Mi smo planirali cijeli paket usvajati na sjednici Vlade u drugoj polovici rujna.

Nakon što smo nacrt ove reforme predstavili koalicijskim partnerima, a neki dan i predsjedništvu HDZ-a prema reakcijama i komentarima mislim da se prepoznaje da je ovo korak u dobrom smjeru, istaknuo je ministar Marić, javlja HRT.

Santini o poreznoj reformi: 23 godine se zalažem za 5000 kuna neoporezivi dio dohotka. Ne može plaća biti manja od troška reprodukcije radne snage

VIDEO Čačić: Povećanje plaće od 17 kuna? To je smiješno, bedastoća

Facebook Komentari