Santini o poreznoj reformi: 23 godine se zalažem za 5000 kuna neoporezivi dio dohotka. Ne može plaća biti manja od troška reprodukcije radne snage

Ad

Ekonomist Guste Santini u Studiju uživo komentirao je konture porezne reforme koju će u cijelosti danas koalicijskim partnerima predstaviti ministar financija Zdravko Marić.

Predlaže se ukidanje doprinosa za zapošljavanje i zaštitu na radu i povećanje zdravstvenog doprinosa, kako to komentirate?

Ne mogu ih shvatiti. Smanjit ćemo za 1,2, a povećati za 1,5 posto. To znači povećanje porezne presije, a ne smanjenje. Općenito, bilo kakvo diranje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko, dok se ne izvrše reforme, je opasna priča i vodi nas u promjene koje nemaju sadržajnog smisla. Nemaju ništa što će značiti iskorak. Mislim da je to nepotrebno i mislim da bi to trebalo izbaciti.

Hoće li to dovesti do povećanje plaća i rastretiti poslodavce?

Kako bi rasteretili poslodavce ako doprinose povećavamo? Doprinose ne smijemo dirati jer u njihovoj sferi imamo velike deficite. S malim povećanjem ili smanjenjem ne možete ništa napraviti. Morate ih restrukturirati, a da bi ih mogli restrukturirati moramo znati kakav mirovinski sustav i zdravstveni sustav trebamo. Nama trebaju dramatične promjene. Mi imamo poreznu presiju na razini Njemačke koja je bitno razvijenija zemlja u odnosu na nas. I Slovenija ima manju poreznu presiju od Hrvatske. Moramo reći građanima da je ova porezna presija neodrživa, mirovinski i zdravstveni sustav je neodrživ. Prvi cilj je smanjiti poreznu presiju sa 37, skoro 38 posto, u prvom koraku na 35, a u drugom na 30 posto. To je cilj.

Sada nam je nešto dramatično jasno. Mladi analitičar HGK-a Zvonimir Savić, objavio je nedavno godišnje izvješće za prošlu godinu i pokazao zabrinjavajući podatak da nam je produktivnost godinama na silaznoj putanji, a sada se pokazalo da je brži rast bruto osobnih dohodata u odnosu na produktivnost. To znači katastrofu. Plaće rastu brže od produktivnosti i vrši se preraspodjela u korist osobnih dohodaka. Problem je što bruto plaća ima višu stopu rasta od produktivnosti. To je pokazatelj da moramo izvršiti ozbiljnu reformu glede oporezivanja plaća.

Što je to što predlaže ministar Marić, samo kozmetika? Najveće rasterećenje bit će na plaće stručnjaka koji imaju visoke plaće…

Marić vektorski dobro razmišlja, ali je problem i kod prošlogodišnje reforme, tada sam rekao da bi bio u tome hrabriji i bio sam u pravu jer porezni prihodi su od 90 skočili na 94 milijarde kuna što znači povećanje porezne presije, nije došlo do smanjenja porezne presije. Mi moramo plaće redefinirati. Sada je tržište redefiniralo plaće u turizmu i sada se povećavaju plaće jer ljudi nema. Pokazalo se da su plaće premale i da se trebaju redefinirati. Prvi korak je da se poduzetniku omogući da mogu platiti rad i organizirati proces.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić predlaže poskupljenje cigareta i alkohola za 50 posto dizanjem trošarima, je li to dobar prijedlog?

Što se tiče trošarina, treba kompletan trošarinski sustav preispitati. Ima mjesta i za povećanje trošarina na alkohol i na duhan, ali ni približno u ovim iznosima. To može biti nekoliko postotaka i ništa više. Veliko povećanje bi uništilo te gospodarske grane. Predlažem i novu trošarinu: ne vidim razlog zašto se ne bi uvele trošarine na bezalkoholna pića koja imaju veliku količine šećera.

Kako doći do povećanja plaća, neki partneri predlažu smanjenje poreza na dohodak?

23 godine se zalažem za 5000 kuna neoporezivi dio dohotka. Ne može plaća biti manja od troška reprodukcije radne snage. Smatram da nitko mjesec dana ne može preživjeti s manje od 5000 kuna. Ako mi je potrebno 5000 kn da bi preživio, onda mogu plaćati porez samo iznad 5000 kn. Ja bih kod trošarinskih poreza presložio i 500-700 milijuna kn, odustao bi od selektivnog smanjenja PDV-a, to ne bi zaštitilo domaću proizvodnju jer imamo otvoreno tržište. Smatram da je kuna aprecirana i da se drži iz određenih razloga, mi moramo smanjivati izravne poreze, prvenstveno na rad, a onda i na kapital, a o tome se uopće ne raspravlja. Vrlo je razumno što je premijer odustao od smanjenja opće stope PDV-a.

Facebook Komentari