HUT: Povećanje boravišne pristojbe nije prihvatljivo bez temeljite analize cijelog sustava turističkih zajednica

Bez analize TZ-a neprihvatljivo povećanje iznosa boravišne pristojbe, piše poslovni.hr.

Uz obrazloženje da je nejasno u što će se novac prikupljen novim nametima u turizmu točno preusmjeriti, hrvatske su turističke udruge zajedničkom izjavom u utorak iznijele protivljenje novom prijedlogu Uredbe o visini boravišne pristojbe za 2019.

Upozoravaju, naime, da prihodi turističkih zajednica od boravišne pristojbe zahvaljujući porastu broja noćenja već rastu svake godine, uz napomenu da im je taj porast prihoda 2017. u visini od 11 priskrbio 47 milijuna kuna.

“Načelno se ne protivimo podizanju iznosa boravišne pristojbe, ali smatramo da povećanje nije prihvatljivo bez temeljite analize cijelog sustava turističkih zajednica.

Povećanje prihoda bez redefiniranja uloge i zadaća pojedinih razina turističkih zajednica te bez procjene stvarnih financijskih potreba novi je neargumentirani namet na turizam”, komentar je direktora Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljka Ostojića.

To mišljenje podržavaju Hrvatska udruga turizma, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Udruženje hotelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Kamping udruženje Hrvatske te Hrvatska udruga poslodavaca te su s njime upoznali i resorno ministarstvo.

Guljenje kože na najjače, idu veće boravišne pristojbe, a Ministarstvo turizma koristit će novac za promociju – naravno u zna se kojim medijima i koji Borgovi će zaraditi na spotićima

Facebook Komentari