Gjenero: U Hrvatskoj nema svijesti da je korupcija sistemski problem

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je u N1 Studiju probleme s koruptivnim aferama u Hrvatskoj te poreznu reformu.

Davor Gjenero komentirao je najave novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji će biti poslan u javnu raspravu bez da je pokazan radnoj skupini koja ga je pisala. Misli da za Hrvatsku nije toliko važan Zakon o sprječavanju sukoba interesa, nego da Hrvatska treba sustavan zakon za sprječavanje korupcije na najvišoj razini.

Sprječavanje korupcije i sukoba interesa je specifična stvar, jer oni na koje se zakon odnosi sami donose taj zakon. Ministar uprave Lovro Kuščević reducira prostor demokratske kontrole kad kaže da Vlada priprema, Sabor donosi, a Povjerenstvo provodi zakon, smatra Gjenero.

Sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa postoje problemi od početka, kaže analitičar, jer je on donesen zbog ulaska u EU i problemi su se počeli događati kada je Zoran Milanović zamijenio Jadranku Kosor u Banskim dvorima. Tada su već smanjene ovlasti Povjerenstva, jer je to tijelo imalo pravo uvida u imovinu i transakcije dužnosnika. Oni su mogli utvrditi koliko je netko zaradio, potrošio i zašto postoji razlika u imovini.

“Ustavni sud je presudio da je to miješanje u privatnost dužnosnika, no kada preuzimate javnu dužnost vi se jednog dijela prava na privatnost odričete, to je trebalo riješiti Ustavom, a ne smanjenjem ovlasti Povjerenstva”, smatra Gjenero.

“U Hrvatskoj nema svijesti da je korupcija sistemski problem”, nastavlja analitičar komentirajući imenovanje Božidara Kalmete, protiv kojeg se vodi nekoliko postupaka, na visoku funkciju u HDZ-u.

Dodaje da ga imenovanje nije iznenadilo jer je uvijek držao stranu Plenkoviću, a drži i cijelu Dalmaciju za HDZ.

Osvrnuo se i na varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, protiv kojeg je donesena nepravomoćna presuda. Gjenero kaže da je prošlo pet godina od kada je protiv Čehoka podignuta optužnica te da su u međuvremenu građani Varaždina glasali za njega.

Porezna reforma

Komentirajući poreznu reformu, Gjenero kaže da se šest mjeseci prije nego bi reforma trebala stupiti na snagu o njoj ozbiljno raspravlja, što znači da će to biti dobro pripremljen reformski potez. Reforma će morati zadovoljiti i reformsko i desno krilo HDZ-a kao i koalicijske partnere, kaže Gjenero. Po njemu, treba vidjeti diže li Vlada rejting uoči prijevremenih izbora. Nagađa se da bi se mogli održati zajedno s izborima za EU Parlament.

Komentirajući predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, Gjenero kaže da je obavila dobar posao u dizanju svog rejtinga te da, ako ne napravi nešto jako negativno, ne bi trebala imati prevelikih problema u osvajanju novog mandata.

Novaković: Kuščević zakon o sukobu interesa nije pokazao radnoj skupini

Santini o poreznoj reformi: 23 godine se zalažem za 5000 kuna neoporezivi dio dohotka. Ne može plaća biti manja od troška reprodukcije radne snage

Facebook Komentari