18 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Guljenje kože na najjače, idu veće boravišne pristojbe, a Ministarstvo turizma koristit...

Guljenje kože na najjače, idu veće boravišne pristojbe, a Ministarstvo turizma koristit će novac za promociju – naravno u zna se kojim medijima i koji Borgovi će zaraditi na spotićima

Sredstva prikupljena boravišnom pristojbom važan su prihod Hrvatske turističke zajednice usmjerena, među ostalim, i na financiranje promotivnih aktivnosti te je upravo prijedlog novih izmjena o visini boravišne pristojbe na kojima radi Ministarstvo turizma RH, kao rezultat koordinacije i dogovora sa svim dionicima turističkog sektora, odgovor na promjenjive tržišne izazove s glavnim ciljem – jačanje konkurentske pozicije naše zemlje na svjetskoj turističkoj karti, kažu u Ministarstvu turizma.

Ministar turizma RH Gari Cappelli ističe kako boravišna pristojba nije nikakav porez, niti parafiskalni namet te se sredstva ne slijevaju u državnu blagajnu, već je riječ o prihodima koji se direktno vraćaju u destinacije putem preraspodjele, gradovima, županijama, HTZ-u i Crvenom križu.

„Boravišna pristojba se iskazuje na odvojenom računu i nikako ne može biti dio cijene naše smještajne ponude. Iznosi nisu mijenjani od 2005.godine kada se računalo na razini 35 dana popunjenosti i prosječne cijene od 100 kuna u privatnom smještaju. Kada pogledate koliki milijuni ljudi su ovih dana pretraživali našu zemlju zahvaljujući snažnoj promociji radi povijesnog uspjeha naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu, to je neprocjenjivo. Siguran sam da bi svi naši dragi gosti rado pridonijeli ljepoti, infrastrukturi, ponudi i promociji destinacija u RH koje su izabrali za mjesto svoga odmora“, komentirao je ministar turizma RH i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Gari Cappelli.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe kako sredstva prikupljena boravišnom pristojbom značajno unaprjeđuju funkcioniranje cjelokupnog sustava te omogućuju provedbu ključnih zakonskih zadaća poput promocije, razvoja turističke ponude, poticanja događanja i aktivnosti u destinaciji te jačanje kompetencija i profesionalizacije zaposlenika. „Znamo da je boravišna pristojba najznačajniji prihod sustava turističkih zajednica, a riječ je o iznosu koji plaća gost i koji se primjerice kroz model udruženog oglašavanja, potpore manifestacijama, unapređenje ponude i drugo u najvećoj mjeri vraća natrag u sustav. Konkurencija ne miruje. Više novca iz boravišne pristojbe znači više novca za promociju zemlje. To bi nam itekako pomoglo da nastavimo u promotivnom i marketinškom smislu slijediti, ali i nametati trendove i to u cilju jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na međunarodnom tržištu“, zaključio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

INFORMACIJA O UREDBI O VISINI BORAVIŠNE PRISTOJBE:

Novom Uredbom o visini boravišne pristojbe koja bi na snagu trebala stupiti 1. siječnja 2019. godine, utvrđuju se visina boravišne pristojbe koju plaćaju osobe koje noće u ugostiteljskom objektu iz skupine Kampovi, visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu, visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaća vlasnik kuće ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji („vikendaši“) te paušalni iznos boravišne pristojbe koji plaćaju vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari).

Navedene izmjene odnosit će se samo na A razred i primjenjivati se isključivo u srcu turističke godine. Isto tako, napominjemo kako se visina boravišne pristojbe ne određuje prema lokaciji već prema sezonalnim razdobljima i razredu turističkog mjesta.

Uredbom se predlaže povećanje iznosa boravišne pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnim objektima u kojima se boravišna pristojba plaća po noćenju (osim kampova) i to za 25% više u odnosu na 2018. godinu.

Uredbom se također predlaže povećanje iznosa boravišne pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu za 15% – nije se mijenjalo od 2005. godine.

Visina boravišne pristojbe ne mijenja se, tj. ostaje na istoj razini kao i za 2018. godinu za osobe koje noće u ugostiteljskom objektu iz skupine Kampovi (vrste kamovi i kamp odmorišta), te za vlasnika kuće ili stana za odmor i članove njegove uže obitelji koji boravišnu pristojbu plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu. Za kampove u domaćinstvu primjenjuje se visina boravišne pristojbe koja je propisana za privatne iznajmljivače, kažu u Ministarstvu turizma.

Strategija stabilnosti u mrtvačnici: Velebni projekt Slavonija benefit je za razne Borgove i lokalne političare, a narod – koga briga, ionako ga je tamo sve manje

Najnovije

Još iz rubrike