18.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Glavni tajnik Blokiranih ogorčen: Cilj Bošnjakovićevog Ovršnog zakona je više ovlasti javnih...

Glavni tajnik Blokiranih ogorčen: Cilj Bošnjakovićevog Ovršnog zakona je više ovlasti javnih bilježnika, progon Blokiranih iz Hrvatske na području drugih država EU i odricanje od zaštite jedine nekretnine

Kao članovi radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona nećemo i ne možemo prihvatiti dobar dio prijedloga koji dolazi od strane Ministarstva pravosuđa i u tom kontekstu izražavamo potpuno nezadovoljstvo načelima koje gura Ministarstvo pravosuđa, kaže glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić.

Umjesto da se iz ovršnih postupaka miču svi posrednici, ministarstvo će javne bilježnike ugraditi u zakon kao povjerenike Sudova. Prema vidljivome troškovi javnih bilježnika će biti znatno manji, no ne smijemo zaboravitit da su do sad izvukli milijarde kuna. Zadržavanjem javnih bilježnika, imenujući ih povjerenicima sudova, ministarstvo pravosuđa želi neutralizirati presudu EU suda koji u svoj presudi rekao da javni bilježnici nisu sud i da se takve javnobilježničke ovrhe nemogu provoditi na teritoriju EU, ocjenjuje Strinavić.

Strinavić je istaknuo da takvimvim prijedlogom zakona javni bilježnici postaju sastavni dio sudova i sukladno europskom ovršnom nalogu mogu provoditi ovršne postupke u svim zemljama eu.

Kaže i da je znakovito današnje oštro pismo koje je uputila odvjetnička komora predsjedniku radne skupine u kojoj se kaže da oni ne dozvoljavaju smanjenje odvjetničkih troškova jer po njima to bi narušilo pravnu sigurnost – ma što to značilo.

“Ali ni odvjetnički uredi po Bošnjakovićevom prijedlogu neće biti nezbrinuti, njima je Ministarstvo pravosuđa osiguralo posao na teret poreznih obveznika u sklopu “Stečaja potrošača” – imenujući ih za stečajne povjerenike”, objašnjava Strinavić.

Drži i da je jasno vidljivo da Ministarstvo pravosuđa i dalje štiti interesne skupine i želi zadržati posrednike između vjerovnika i dužnika i mi na taj prijedlog zakona nikada nećemo staviti svoj potpis.

“Radna skupina zadnji se puta sastala točno 30. svibnja i na kojoj je jedan dio članova radne skupine (osim ovih ugrađenih) izrazio svoje negodovanje prijedlogom, jer nema veze s vezom i prijedlozima koji su radili unutar podskupina”, kaže Strinavić.

Dodaje i da se uvodi i sustav e-ovrha, ali se ne zna kako će se doći do softvera, a javnobilježnička komora se ponudila za nabavu tog softvera – zbog ravnomjernog raspoređivanja ovrha. Ne zna se ni tko će softver ni platiti, otkriva Strinavić.

“Dakle, cilj ovog Bošnjakovićevog prijedloga je podizanje ovlasti javnih bilježnika, progon Blokiranih iz Hrvatske na području drugih država EU i odricanje od zaštite jedine nekretnine, kojom su smirivali mase prije točno godinu dana, kazao je Strinavić.

Kozmetički salon Banski dvori: Evo koje su promjene Ovršnog zakona

Najnovije

Još iz rubrike