Jedan od najvećih, ‘Stari morski vuk’ volio je ovih 70 pjesama, poslušajte ih i vi

Jutros je u 71. godini života preminuo Oliver Dragojević. Jedan od najvećih, ‘Stari morski vuk’ ostat će zapamćen po pjesmama koje su postale mitska mjesta u pop kulturi. Od “Oprosti mi, pape”, preko šarmantnog dueta s Borisom Dvornikom na “Nadalini”, zatim “Skalinade” i “Piva klapa ispo’ volta”, sve do “Vjeruj u ljubav” i “Traga u beskraju”, pjesme se u mislima nižu u nedogled.

Ovim putem se prisjećamo pjesama koje su Olivera inspirirale u stvaranju vlastitih te njegovih izjava vezanih za iste. Oliver je prošle godine, povodom svojeg 70. rođendana i velikog koncerta u Areni, s nama podijelio 70. pjesma koje su za njega imale posebno značenje i koje je rado slušao, piše muzika.hr.

Vežu li vas za ove pjesme neke posebne uspomene?

Primjetit ćete da se na popisu našlo podosta pjesama iz Italije, to je zato što je nama dolje na moru nekakav prvi kontakt sa stranom glazbom bila zapravo upravo ta talijanska. Sjećam se da smo imali nekakav stup koji je hvatao sve te talijanske postaje i preko toga smo slušali razne festivale i tako. I bio sam u grupi koja je skidala te pjesme tako da se dogodilo da mi je puno tih talijanskih pjevača bilo vrlo važno u to doba. A što se tiče Raya Charlesa i Steveia Wondera, kako sam učio glazbu u školi, onda sam pomalo ulazio u tu problematiku harmonija, melodijskih linija i tako, i tako smo ja i moji prijatelji u to doba otkrivali harmonije koje nisu bile uobičajene. A ako govorimo o glavnom pjevaču, to je za mene uvijek bio Ray Charles. Ovo ostalo što sam izdvojio i nabrojao, to su ugođajne pjesme, smatram da imaju u sebi nekakvu stabilnost.

Što se tiče vašeg rođendanskog koncerta u Areni, kakav koncept pripremate, možemo li očekivati da će aranžmani pjesama biti nešto drugačiji i posebniji?

Aranžmane su dosad za mene pisali Ante Gelo, Alan Bjelinski, Stipica Kalogjera i mnogi drugi. Ovaj put sam se opredijelio za Ranka Rihtmana koje je boravio neko vrijeme u Izraelu, i naučio je jedan drugi način pisanja aranžmana, i kako smo jednom imali priliku surađivati u Ljubljani sa simfonijskim orkestrom, onda sam mu rekao da bi trebalo napraviti aranžmane pjesama na drugačiji način, malo na tragu soundtracka zapravo, jedan filmski stil muzike. Tako da je on napravio pjesme za ovu prigodu malo drugačije. I na pozornici će biti puno ljudi, imat ćemo i zbor, ja ću biti na klaviru, i ovaj put samo moji prijatelji gosti instrumentalisti, jer nažalost nema vremena za goste pjevače. Tako da, bit će to potpuno jedan drugačiji prikaz svega toga i to me svakako veseli. To je izazov, ali glazba je moj život.

Njegovu playlistu možeš poslušati klikom na ovaj YouTube video:

Oliver Dragojević preminuo je nakon teške borbe s opakom bolešću

Facebook Komentari