Slučaj Hernadi: MOL je dobio pravni meč protiv Hrvatske 3-0

Ad

Nakon odluke Europskog suda da je Mađarska jednako kao druge zemlje trebala razmotriti Europski uhidbeni nalog Herbndija, iz MOL-a kojem je Zsolt Hernadi čelni čovjek nema uzrujavanja. Odgovor Suda vide kao formalan, i dalje tvrde da MOL u Hrvatskoj nije napravio ništa protuzakonito.

Za mađarski MOL relevanta je odluka Arbirtažnog suda u ženevi koju je Hrvatska izbgubila. Protiv Hrvatske, poručuju, u pravosudnom smislu vode 3:0

“S naše pozicije u ovom slučaju relevantno je to da je međunarodni sud odluku donio 2016. kada je rečeno da MOL nije napravio niti jedan protuzakonit čin u Hrvatskoj. MOL je dobio pravni meč protiv Hrvatske 3-0. Iz tog aspekta MOL u Hrvatskoj radi ponosno i čiste savjesti”, poručili su iz MOL-a.

O svome šefu Zsoltu Hernadiju kojeg Hrvatska traži već sedam godina ni riječi. Reakcija stiže od šefa zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića: “Arbitražni sud nije kazneni, a osim toga u Hrvatskoj se ne vodi postupak protiv pravne osobe MOL-a, već protiv šefa te kompanije Hernadija, zato ne vidim prostor za trijumfalizam”.

Posebno, smatra, nakon odluke Europskog suda koji je rekao da mađarski razlozi kojima su Hernadija odbili izručiti nisu valjani.

Na zagrebačkom Županijskom sudu smatraju da Mađarska sada bez ikakih novih zahtjeva iz Hrvatske ima 60 dana se ponovno očituje o uhidbenom nalogu kojim Hrvatska Hernadija želi dovući na optuženičku klupu i suditi mu da je mitom svojoj kompaniji priskrbio upravljanje INA-om. Smatraju da nema razloga kojim bi se mađarska strana ovoga putra mogla izvući.

“Da su imali nekih drugih razloga, oni bi ih već naveli. Međutim, nisu ih imali, Mađarska je članica EU i oni moraju poštivati europsko pravo”, ističe Turudić.

Što ako Mađarska ne odluči u roku 60 dana – koje tijelo u RH treba reagirati? “Onda će se Županijski sud obratiti Eurojustu, ali i europskoj komisiji. No zašto u kondficionalu, treba vjerovati da će Mađarska ponijeti eurokomforno”, kaže Turudić.

Optimizam rijetki dijele, na pitanja hrvatskih medija kako će postupati u novim okolnostima loptice prebacuju mađarske institucije redom negiraju odgovornost i prebacuju ju s jedne na drugu. Bojazan postoji i od zastare za koju se smatralo da nastupa krajem iduće godine.

Turudić pojašnjava ipak drukčije: “Spis je u fazi istrage bio u blokadi sedam mjeseci, pa se još nekoliko puta slučaj prekidalo, to ništa ne ulazi u zastaru tako da aproksimativno zastara zapravo nastupa 2021.”

I dok sudstvo tražio Hernadija, hrvatska Vlada već dvije godine traži rješenje kako Inu vratiti u hrvatske ruke. Neto dobit kompanije kojom upravljaju Mađari usprkos rastu prihoda od prodaje, u prvih šest mjeseci ove godine pala je za 37 posto, piše N1.

Facebook Komentari