Je li uopće i tko je varao? Za vrijeme SP-a u Rusiji izdano 3% manje računa nego u istom razdoblju lani, Marić odmah poslao inspekciju

Dok neki žele više novca u državnoj blagajni na račun trošarina, država se suočila s manjkom izdanih računa za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva. Iako se očekivao pojačan promet, čini se kako neki nisu izdavali račune. Ministar financija Zdravko Marić odmah je na teren poslao inspektore.

Za lakše navijanje, pivo je u vrijeme nogometnog prvenstva teklo u potocima. Kafići i terase bili su dupkom puni. No, prema podacima porezne, računi su se slabo izdavali.

Nakon euforije u Rusiji, otriježnjenje za ministra financija: “Naša nogometna reprezentacija je ostvarivala dan za danom ili utakmicu za utakmicom povijesne rezultate na koje smo svi bili jako ponosni. Međutim mi smo isto tako uočili da porezni obveznici u određenim segmentima ne slijede taj primjer i ne rade po pravilima porezne struke”, kaže.

Za vrijeme prvenstva u Rusiji izdano je oko tri posto manje računa nego u istom razdoblju lani. Osim nekih ugostitelja, račune nisu izdavali ni pojedini prodavači dresova i suvenira.

“U ovim slučajevima vidimo da se tu radi o recidivistima, ponavljačima. Ne govorimo o malim vrijednostima, i tu porezna uprava i sve službe moraju biti jasne i čvrste i nažalost ćemo biti primorani na najjače mjere, a to je zatvaranje, odnosno pečatiranje pojedinih objekata”, jasan je Marić.

Ipak, u špici sezone, takve scene treba izbjegavati, upozoravaju ugostitelji.

“Ne treba biti rigorozan. Idemo vidjeti, greške se događaju. Ako jesu, neka se to otkloni savjetom, da preporučimo što i kako”, kaže Ivan Bogović iz HGK.

Poreznici su u akciji bili protekli vikend. Rezultat je odmah vidljiv – povećanje u broju izdanih računa od jedan posto. Inspekcija je posjetila i ugostitelja Miroslava Prodana: “Vjerojatno negdje se ne kuca, ali mi moramo kucati, jer su kontrole stalne, prisutne su, obilaze lokale, mi nikad ne znamo kad će naići u lokal, tako da, obavezno ja naređujem kao vlasnik lokala da se izda račun svakom”, kaže-

Tijekom ljeta, Porezna će posebnu pozornost obratiti na festivale i klubove. Kazne za neizdavanje računa iznose od 10 do 500 tisuća kuna, piše dnevnik.hr.

Share This Article