Plenković zahvalio FINA-i jer su radili preko vikenda da bi otpisali dugove blokiranima

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izrazio je sućut grčkoj vladi i obiteljima stradalih u požarima. RH, osim što suosjeća zbog ove velike tragedije, spremna je pomoći u gašenju požara protupožarnim zrakoplovima i njihovim posadama, dodao je.

Osvrnuo se na Zakon o otpisu dugova, zahvalio je FINA-i i službama koje su radile tijekom vikenda kako bi oni bili otpisani. Kazao je da je u sklopu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama otpisan dug do 10.000 kuna blokiranim sugrađanima koji su bili dužni državi ili s državom povezanim pravnim osobama. Premijer je dodao da je ukupno otpisan dug od milijardu i 338 milijuna kuna.

Plenković očekuje sljedeći tjedan stupanje na snagu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koji je usmjeren prema destimulaciji neuspješnih blokada računa koje traju dulje od 3 godine. Također očekuje daljnje smanjenje broja blokiranih građana kojih je oko 70.000.

Osvrnuo se na sjednicu za Slavoniju, Baranju i Srijem, zahvalio je svima na cjelovitoj pripremi sastanka i naglasio da projekt ”Slavonija” ima vrlo konkretne efekte i da ćemo za 10-ak mjeseci imati cjelovit uvid u ukupne efekte ovih mjera.

Plenković je komentirao podatke o prosječnoj plaći za svibanj koja iznosi 6.352 kn. Otkad je naša vlada preuzela dužnost, prosječna neto plaća viša je za 710 kuna, dodao je premijer. Registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju je iznosila 8,8%o, a trenutno je u zemlji nezaposleno 136.889 ljudi. To je jedan od najnižih apsolutnih brojeva vjerojatno od 1990., ako se ne varam, što se više nego jasno vidi u turističkoj sezoni, gdje su brojni poslodavci su u potrazi za radnicima različitih profila, rekao je Plenković.

Premijer je najavio da će u pripremi iduće sezone morati pravovremeno i s poslodavcima i sa sindikatima vidjeti najbolje načine da se riješi taj problem na tržištu rada te da se eventualno i ranije vidi koje su kvote potrebne za strane radnike.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici, među ostalim, raspravlja o Nacrtu prijedloga zakona o brdsko-planinskim područjima i o Nacrtu prijedloga zakona o otocima.

Također, na dnevnom redu je Nacrt prijedloga zakona o potpomognutim područjima, kao i Nacrt prijedloga zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.

Uoči sjednice Vladina užeg kabineta ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac najavila je da će se na sjednici iz njezina resora naći zakoni o otocima, potpomognutim i brdsko-planinskim područjima. Tomu treba dodati Zakon o stambenom zbrinjavanju koji je u ingerenciji Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, što čini paket zakona, kao nastavak onoga što smo radili kroz izmjene Zakona o regionalnom razvoju, rekla je Žalac novinarima.

Vlada razmatra Hrvatsku kao zemlju s regionalnim specifičnostima i o tome vodi računa. Posebno za otoke, posebno za potpomognuta područja, ovisno o pokazateljima, prije svega gospodarskim, usmjerit ćemo sredstva i mjere, poručila je Žalac, prenosi HRT.

Plenković se pohvalio: Odblokirali smo 6 od 326 tisuća Blokiranih

Share This Article