Može li glazbena želja biti degutantna?

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Na gramatiku slavljenika spada da im se ispunjavanju želje, npr. glazbene. To što su željeli oni koji su dočekali slavljenike sporedno je u odnosu na želje slavljenika.

Redatelj dočeka Vatrenih navodno je na sastancima govorio kako bi nastup željenog glazbenika bio „degutantan“. Riječ degutantan dolazi od francuske riječi dégouter u značenju bezukusno ili neukusno, a ona pak od latinske gustāre u značenju kušati i odnosi se uglavnom na hranu (u hrvatskom je preživjela kao gušt u značenju užitak). U novijem značenju odnosi se na događaje i čine pa znači bezukusno, gadljivo, odbojno i odvratno pri čemu gad izaziva gađenje, a izvorno znači gušter, gmaz i zmija dok je odbojno i odvratno ono što samim sobom od-bija ili od-vraća.

Što to samim sobom u glazbenoj želji odbija, odvraća, gadljivo je i neukusno nije jasno pa samim time niti što je pod time mislio redatelj dočeka Vatrenih. Ako na gramatiku slavljenika spada ispunjavanje glazbenih želja, zasigurno i tu postoji granica ukusa preko koje su neke želje neukusne. Nigdje ne piše kako se bilo kome mora sviđati glazbena želja slavljenika. Štoviše, moguće je kako većina uopće ne voli takvu glazbu, ali to nema baš nikakve veze sa željom i njezinim ukusom. Naime, slavimo slavljenike i njihov uspjeh na način kako to oni žele, a ne njihove glazbene želje.

Teško je zamisliti koje bi to želje bile neukusne ali dajmo si truda. Možemo zamisliti recimo Vrsaljka koji traži da mu se izvede „Pierrot lunaire“ od Schönberga. Glazbenika i Soprana imamo dovoljno, a nije jasno kako bi to bilo neukusno ako bi bilo pravilno izvedeno. Zamislimo da je neki drugi slavljenik tražio Pink Floyd i skladbu „Mother“, treći Sex Pistolse, četvrti Psihomodo Pop i „Hrvatska mora pobijediti“ i na koncu peti Đuku Čajića i „Hrvatine“. Gdje je točno prijeđena granica ukusa koja neke od ovih želja čini ukusnima, a druge neukusnima vjerojatno je znano samo ukusno uzvišenom redatelju dočeka dok je nama pukim pučanima i indolentnim mužekima špansko selo.

VIDEO Varaždin: Vatromet za Vatrene, Dalić dijelio lopte, Thompson i navijači pjevali za Luku ono što mu nisu dali u Zagrebu, Tony Cetinski napravio show….

Dujmović: Evo tko je odgovoran i kako je došlo do neviđenog kupleraja s gašenjem mikrofona Thompsonu

Facebook Komentari