Više od devet tisuća maturanata nije uspjelo upisati fakultet u ljetnome roku, evo koliko ima mjesta za jesenski

Više od devet tisuća maturanata nije uspjelo upisati fakultet u ljetnome roku. No još mogu jer je na sveučilištima ostalo nepopunjeno oko šest tisuća sedamsto mjesta. Najviše na našem najstarijem sveučilištu, zagrebačkom, a nijednog slobodnog mjesta više nema na onom najmlađem – Sveučilištu Sjever. Istražili smo zašto.

Kamo nakon srednje škole? Na to pitanje odgovor zna više od 25 tisuća novih brucoša koji ovih dana preuzimaju indekse. Među njima je i Dominik. Upisuje, kaže, zanimanje budućnosti – mehatroniku.

“Sve je teže upasti na tehničke fakultete zato jer ljudi traže posao odmah nakon faksa” rekao je maturant Tehničke škola Ruđera Boškovića Dominik Miholjančan.

Posljednjih se godina interesi budućih studenata podudaraju s potrebama tržišta rada.

Logopedija je već drugu godinu na vrhu popisa. Stručnjaka s tim zvanjem nedostaje u svim županijama. Za jedno mjesto na kriminalistici borilo se dvadeset studenata, a njih čak 24 za studij fizioterapije Sveučilišta Sjever.

“Maturanti su svjesni da s tim studijskim programima lako mogu nać posao, i u Hrvatskoj i izvan nje! To prepoznaju neka manja visoka učilišta ili nova sveučilišta koja pokreću nove studijske programe iz tih područja!” rekao je pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Igor Drvodelić.

Upisne su kvote za mnoga tražena zanimanjima već godinama iste. Zato se nekoliko novootvorenih studijskih programa našlo među najpoželjnijima.

Promjene najavljuje ministrica obrazovanja, planom financiranja za sljedeće 4 godine. “Gdje ćemo puno jače u pregovorima sa sveučilištima inzistirati da se upisne kvote prilagode i svi koji će biti uspješniji, ne samo u znanstvenoj produkciji nego i vezano za visoko obrazovanje, imat će više novaca!” rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

No za ovu su godinu kvote davno propisane. Mnogi mogu odahnuti, no opuštanja nema za 9 tisuća maturanata koje čeka nova upisna groznica. Prijave za jesenski rok počinju u utorak, piše HRT.

Share This Article