Porezna je stisnula, svaki drugi je bio u nekom prekršaju

Udarni ljetni vikend, osim turista, na Jadranu su iskoristili i inspektori Porezne uprave, koji su krenuli u pojačani nadzor

Detalje dosadašnjih inspekcija za RTL Danas komentirao je šef Porezne uprave Božidar Kutleša.

U srcu sezone inspektori su krenuli s pojačanim nadzorima. Koliko su prekršaja dosad uočili i koliko su kazni ispisali?

“Kazne i prekršaji uopće nisu svrha ove akcije koju provodimo. Svrha je povećanje izdavanja broja računa i podizanje svijesti građana da moraju uzimati račune. Još jedna svrha je i kažnjavanje onih prijestupnika koji čine najteže prekršaje, npr. koji imaju velike viškove u blagajnama koji se broje u tisućama kuna. Postoje i oni ugostitelji, tj. porezni obveznici koji koriste sustav da bi ostvarili korist tako što osnivaju jednostavna dionička društva. Takva vrsta prekršaja će biti strogo sankcionirana.”

Koliko ste takvih, pod navodnicima vještih ugostitelja uočili?

“Ta pojava je dosta raširena, u ovom trenutku se čine vezani nadzori u cijeloj RH. Brzo ćemo imati rezultate i time ćemo se u idućem razdoblju intenzivnije baviti.”

Koliko je nadzora provedeno od početka godine i koliko je kazni ispisano?

“Od početka godine skupa s carinskom upravom proveli smo preko 6500 nadzora, 50 posto ih je bilo s nepravilnostima, taj podatak nas je zaprepastio i utro nam put kojim moramo ići. Moramo se dalje baviti fiskalizacijom. Svaki drugi je bio u nekom prekršaju, to nije dopustivo. Mi smo pružili ruku, ponudili blaže kazne, no neki jednostavno to ne žele. Njih moramo rigorozno kazniti.”

Share This Article