VIDEO: Američki predsjednik Donald John Trump: “Crna Gora je malena zemlja s vrlo snažnim narodom”

Ad

Klauzula o kolektivnoj obrani Sjevernoatlantskog Saveza NATO u članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora “bezuvjetna je i čvrsta”, rekao je jučer visoki dužnosnik NATO Saveza.

Taj je komentar odgovor na izjave predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Johna Trumpa u interview-u za amričku televiziju Fox News u utorak u kojemu je ispalo da je doveo u pitanje kolektivnu obranu referirajući se na Crnu Goru.

“Crna Gora je malena zemlja s vrlo snažnim narodom; oni su vrlo agresivni ljudi”, kazao je američki predsjednik Donald John Trump. “Oni mogu postati agresivni, i čestitam, vi ste u Trećem svjetskom ratu”, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

“To je jako nepošteno, jer oni čak i ne plaćaju, a mi ih štitimo”, kazao je Donald John Trump odgovarajući na pitanje voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona o slanju američkih vojnika da brane Crnu Goru.

Crna Gora pridružila se NATO-u 5. lipnja 2017. godine, kao zasad posljednja članica. Prema dostupnim podacima, Crna Gora je prošle godine izdvojila šezdeset i šest milijuna eura za obranu, što je 1,66 posto godišnjeg BDP-a.

“Napad na jednog je napad na sve”

Odgovarajući na izjave američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, dužnosnik NATO-a je ponovno potvrdio da je “napad na jednog, napad na sve”.

Američki predsjednik Donald John Trump je u interview-u rekao da je svrha NATO Saveza štititi Europu od ruske invazije

“Predsjednik Donald John Trump je jasno rekao da je SAD u potpunosti predan NATO-u i naš je savez snažan”, kazao je dužnosnik.

“Stotine tisuća Europljana i Kanađana stoje rame uz rame s američkim vojnicima i više od tisuću je platilo svojim životom”, dodao je dužnosnik NATO-a podsjetivši na prvo i dosad jedino pozivanje na članak 5. koje je bilo nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je u interview-u za amričku televiziju Fox News rekao da je svrha NATO Saveza štititi Europu od ruske invazije , ali je dodao da “oni moraju plaćati, a ne plaćaju”. (Theo Ljubić, DPA, Reuters, Fox News)

Facebook Komentari