Čehok nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora

Ad

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak je objavljena nepravomoćna presuda varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, optuženom da je u ranijem mandatu, od kraja 2007. do sredine 2011. pogodovao poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za oko 14 milijuna kuna.

Čehok te Davor Patafta i Tomislav Kezelj nepravomoćno su oslobođeni za prvu točku optužnice. Čehok se teretio da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtki dao posao zbrinjavanja otpada iako njegova tvrtka nije bila osposobljena za taj posao.

Sutkinja Tanja Pavelin u obrazloženju presude istaknula je da Čehok ‘nije prekoračio i zlouporabio položaj i ovlast’ te da nije prekršio članak 291. Kaznenog zakon u čijem prvom stavku piše: ‘Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina’.

Za drugu točku optužnice koja se odnosi na zamjenu zemljišta Čehok, Patafta i Narcisa Huljev su nepravomoćno proglašeni krivima. Prema optužnici Grad Varaždin je oštećen za oko 4 milijuna kuna. Njih su troje proglašeni krivim i za treću točku optužnice koja se odnosila na kupnju zemljišta za gradnju POS-ovih stanova u Varaždinu. Hrvoje Vojvoda je pak po toj točki oslobođen optužbe.

Sutkinja je kao kaznu izrekla sljedeće: Čehok je kao kaznu ukupno dobio dvije godine zatvora, a u to se računa vrijeme provedeno u pritvoru.

Nadalje, Patafta je dobio jedinstvenu kaznu od godine i 8 mjeseci, u koju se također računa pritvor, javlja Varaždinski.hr

Čehok o Thompsonu: Meni je bedasto da se moramo očitovati o tome, ako je kapetan zaželio da pjeva Thompson, ovo je njihov dan i njih se dočekuje pa ne vidim problem da pjeva

Facebook Komentari