Hrvati na krovu Svijeta, Dalić i Modrić: Bez obzira izgubili ili dobili sutra bit će seizmički poremećaj. Nadmašit ćemo Argentinu i Brazil po slavlju

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić i izbornik Zlatko Dalić po posljednji put su izašli pred novinare uoči povijesnog finala između Hrvatske i Francuske.

Luka, rekli su da si presitan da bi igrao nogomet. Što im sad poručuješ?

”Nemam ništa posebno reći, nikad nisam sumnjao u sebe, bez obzira što drugi jesu, uvijek sam vjerovao da mogu doći gdje sam sada. Te stvari su mi bile motivacija, da pokažem da ne moraš biti ogroman da bi dobro igrao nogomet”, kazao je Modrić.

U prilici ste da razbijete dominaciju Messija i Ronalda u borbi za Zlatnu loptu.

”Fokusiran sam na reprezentaciju, godi kada te spominju u tom kontekst, ali nisam opterećen time. Želim osvojiti SP, a na ostalo ne mogu utjecati. Zanima me samo reprezentacija, individualne stvari mi nisu prioritet.”

S Finskom ste remizirali i tadašnji izbornik je dobio otkaz. Što je donio novi izbornik?

”Kao što možete vidjeti, u finalu smo SP-a, znači toliki je bio utjecaj izbornika na sve što se događa u reprezentaciji. Došao je u trenutku kada je bio upitnik hoćemo li se plasirati na SP. Napunio nas je samopouzdanjem pred prvu utakmicu s Ukrajinom. Nakon toga smo suvereno prošli Grčku. Donio nam je mir, digao nam je samopouzdanje, najviše nam se sviđa njegova iskrenost i pristup prema svakom igraču. Jako smo sretni što je ovdje, što je pokazao svoje vrijednosti ne samo kao trener, nego i kao osoba.”

Bojite li se da će Hrvatsku pogoditi potres ako pobijedite?

”To nas veseli, sretni smo što smo hrvatski narod učinili sretnim, pored svih teškoća, hrvatski narod je zaboravio na sve nedaće, ovih 25 dana živi sretno. Bez obzira izgubili ili dobili sutra bit će seizmički poremećaj. Nadmašit ćemo Argentinu i Brazil po slavlju. To nas veseli”, odgovorio je Zlatko Dalić.

Što možete poručiti svijetu?

”Prošao sam dosta toga u životu, najvažnije da nikada ne odustaješ i guraš naprijed. Na tom putu ima uspona i padova, ali stalno treba vjerovati u sebe i boriti se za svoje uspjehe. To me je uvijek vodilo”, kazao je Luka Modrić.

Hoćete li imati snage za borbu s odmornijom Francuskom?

”Sutra je finale SP-a, igrači znaju što je to, veseli me da će svaki igrač reći ako nije sto posto spreman. Znaju koliki je ulog, znaju koliki je ulog, ali ako ne mogu, pošteno će reći. Ja to od njih očekujem, to će i tako biti. Mi nismo trenirali na treningu, potrebniji nam je odmor, relaksacija, imamo sitnijih problema. Nadam se da će svi biti spremni, ako ne budu, imamo dobre igrače na klupi koji čekaju kao zapeta puška. Ja uopće nisam zabrinut”, odgovorio je Dalić.

Što ćete kao kapetan reći pred izlazak na teren?

”Vidjet ćemo, kako mi dođe. Ne smišljam govore, kažem kako se osjećam, vidjet ćemo kako će mi doći sutra. Ne pripremam se što ću reći u tom krugu koji je naš običaj. Bit će emotivno, ali moram se fokusirati na utakmicu, ostaviti emocije sa strane i dati maksimum. Ako Bog da, da se možemo veseliti”, kazao je Modrić.

Izborniče, igrači vas hvale, što vas čini toliko popularnim među igračima. Luka, možete li objasniti odnos s preminulim prijateljem Turinom.

”Između nas vlada prijateljski odnos, htio sam biti prijatelj, naravno da je važno da me poštuju, da ja zadnji odlučujem. Nema tu mjesta za neke oštre stvari, polemike, mi smo došli napraviti rezultat. Moramo poštovati jedne druge, ako ja igrače respektiram, onda i oni mene respektiraju. Nema tu tajni, ni dilema. Ja ne donosim odluke bez da pitam igrače, za sada ide dobro, ne znam je li to rješenje za trajno, ali zasad ide dobro”, odgovorio je Dalić.

”S Ivanom sam prošao dosta toga u Dinamu. Naravno da ćemo posvetiti pobjedu svima, ljudima, bivšim igračima, jer svi oni su predstavljali Hrvatsku na najbolji način. Ali, eto, mi smo u prilici da napravimo nešto nestvarno”, kazao je Modrić.

Postoji li nešto univerzalno što radite kao pojedinac i kao grupa?

”Nema neki poseban način, svako se priprema na svoj način, individualno. Mislim da ne treba ništa mijenjati, treba biti opušten i pripremati se kao i dosad. Moramo se ponašati kao i prije. Neka svaki igrač radi što mu je zanimljivo. Što se tiče Noleta, gledali smo ga sinoć u sobi za masažu, ako budemo imali šansu, sigurno ćemo ga gledati. Velika podrška njemu, i hvala mu za sve lijepe riječi koje je uputio za hrvatsku reprezentaciju. I mi smo njegovi navijači kao i on naš”, kazao je Modrić.

Jeste li čuli riječi koje je izgovarao Johan Cruyff prije finala u Londonu? Igraj i uživaj.

”Čuo sam sve te njegove riječi, inspirativne, tako i nas izbornik pokušava opustiti”, odgovorio je Modrić.

”Mandžukić je sjajan igrač, to govori njegova karijera, on daje sve za sebe, ne zna stati, ne poznaje nikog na terenu. Rekao sam u da će u reprezentaciji biti napadač. Gdje god da ga trener stavi on daje sve od sebe. On je prvi igrač u fazi obrane, a još i zabija golove, dao je presudan gol. Svaki klub mora imati takvog igrača. Ja sam sretan, on uživa, sve daje za Hrvatsku. Nadam se da će tako nastaviti, jako je bitan za momčad”, odgovorio je Dalić.

”Slažem se s izbornikom. Njegova kvaliteta je neupitna, ali i njegov karakter, kad vidiš kako se bori, motivira i druge da se bore. Sretan sam zbog njega što je zabio gol u polufinalu. Neka zabije i sutra.”

Francuska je u pet međusobnih susreta protiv Hrvatske dva puta pobijedila i tri puta odigrala neodlučeno. Dakle, Hrvatska još nije pobijedila Francusku.

”Ne polažem puno na statistiku, sutra je finale i ne gledamo tko nam je protivnik. Želimo dati svoj maksimum, ovo je vrijeme koje smo zaslužili i izborili, da cijeli svijet gleda Hrvatsku, da većina navija za Hrvatsku. MI ćemo uživati u nogometu, pa neka pobijedi tko je bolji. Nema ljepšeg trenutka za igrače i trenera, mi ćemo uživati, pa što bude. Imali smo puno problema, igrali i bez igrača, bez podrške, da nisu imali čvrst karakter ne bi sve izdržali. Idemo se sutra bacati na glavu, mi idemo u fajt pa što dragi Bog da”, kazao je Dalić.

”To nas je učinilo jačim i borbenijim, i narod i državu, ali ne treba se vraćati na to, idemo naprijed“, kazao je Modrić.

Koliko je lakše igrati finale protiv Francuza u odnosu na osminu finala?

”To nam je bila najteža utakmica, bio je grč, jer da smo izgubili, sve bi poništili što smo napravili u skupini. Sutra nema grča, nemoj biti stisnut, igraj i uživaj. Ovo je najveći trenutak u životu, svaka čast Ligi prvaka, ali ovo je finale SP-a. Spremni smo na sve, pa i na dostojanstveni poraz, časno ćemo ga podnijeti, čestitat ćemo protivniku. Došli smo uživati.”, prenosi gol.hr.

Share This Article