Analiza polufinala i što se može u finalu SP-a u Rusiji

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Pitati gdje je lijepa igra u polufinalnim susretima svjetskog prvenstva u situaciji kad je posljednji rodonačelnik te iste lijepe igre ispao u četvrtfinalu, a još se manje od europskih sudionika polufinalnih susreta koji nisu pokazali niti približno lijepu igru svakako se može držati promašenim pitanjem nadobudnog zaljubljenika u nogomet kakvog nema niti je izgledno kako će se ikad ponovno zaigrati.

Kako ocijeniti igre i rezultate polufinalnih susreta svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine. Do polufinala Francuska se pokazala najubojitijom u napadu, Belgija je pokazala najbolju igru i skoro ispala, Hrvatska se vraćala iz negativnog rezultata i dvaput prolazila na jedanaesterce, a Engleska se pokazala vrlo djelotvornom iz nabacivanja i prekida (slobodni udarci i korneri). Više se ne može ispasti s prvenstva. Može se u najgorem slučaju završiti na četvrtom mjestu i time su sve četiri reprezentacije ušle u povijest svjetskih prvenstava.

Francuska – Belgija 1:0. Francuska je postigla zgoditak iz kornera tijekom kojeg je obrambeni igrač propustio postaviti se pravilno ispred napadača i izbiti loptu. Kasnije je odigrala možda i najljepšu akciju turnira i to je bilo sve. Belgija se nakon zgoditka otvorila, imala nekoliko ne baš čistih prilika, ali niti jednu nije iskoristila. Tvrda prvenstvena utakmica. Vidjeti u polufinalu svjetskog prvenstva samo jednu lijepu akciju iz koje čak nije postignut jedini zgoditak poražavajuće je za nogomet. Francuska je zasluženo ušla u finale.

Hrvatska – Engleska 2:1. Engleska je postigla zgoditak iz neuigranosti veznog reda u fazi obrane Hrvatske i pogreške kao posljedice neuigranosti. Hrvatska je doslovno radila sve što je išlo na ruku Engleskoj, tj. omogućavala im centaršuteve i prekide (slobodne udarce i kornere), a ništa od onoga što im nikako ne odgovara pa je Engleska to i iskoristila. U drugom poluvremenu Hrvatska je postigla izvrstan zgoditak, preuzela igru, ali nizom promašaja 100%-tnih prilika došla treći put zaredom do produžetaka. I u produžetku je bila nadmoćna i postigla još jedan izvrstan zgoditak i imala dvije-tri 100%-tne prilike. Zasluženo je ušla u finale.

Reprezentacija Hrvatske svoj je cilj ostvarila i premašila i u finalu nema nikakve obveze prema nikome osim prema samoj sebi i nogometnoj igri. Ako može pobijediti Francusku, onda to treba nastojati učiniti na lijep način i vratiti o jogo bonito tamo gdje mu je i mjesto, jer za razliku od Francuske koja u tom susretu ima mnoge prednosti, Hrvatska ima najbolji vezni red na ovom svjetskom prvenstvu i najvećeg veznog igrača današnjice.

* Autor kolumne je i autor knjige Filozofija nogometa

Facebook Komentari