VIDEO Kako smanjiti znojenje

Piše: Ana Zibar, Ženski svijet

Znojenje je normalan proces i pojava koja se događa svakom čovjeku, ali i koja zna priuštiti neugodnosti zbog kojih čovjek osjeća nelagodu.

Neugodan miris i tragovi znoja na odjeći znakovi su pretjeranog lučenja znojnica zbog čega se zahtijeva veća briga o tom području na kojem se pojavljuju.

Deodoranti

Deodoranti reguliraju znojenje i pomažu održati područje suhim te riješavaju probleme neugodnih mirisa. Na tržištu postoje odlični proizvodi za regulaciju znojenja koji se mogu pronaći u obliku kreme, roll-ona i u spreju.

Znojenje je proces koji rashlađuje tijelo i održava temperaturu tijela normalnom. Znojenjem se izbacuju toksini iz organizma zbog čega je to ključni pokazatelj naprednog procesa mršavljenja i detoksikacije. Riječ je o prirodnom odgovoru tijela na vanjske faktore poput topline, pojačane aktivnosti i sl.

Signal tijela

Znojenje zna biti i signal tijela na neku bolest, hormonalni disbalans u trudnoći, pubertetu ili menopauzi, neravnotežu ili infekciju.

Ono znojenje koje se prepoznaje kao rezultat prolaznih stanja se smatra uobičajenim, ali poteškoće koje izaziva pretjerano znojenje pruža određene neugodnosti. Najbolji primjeri toga su znojenje u menopauzi ili valunzi koji ženama predstavljaju probleme.

Znojenje cijelog tijela

Postoje određena mjesta na kojima se čovjek jače znoji, a to su stopala, pazusi i dlanovi. Naravno moguće je i znojenje cijelog tijela, glave i ostalih dijelova tijela. Pojačano znojenje može izazvati neugodnosti poput mokrih tragova na dijelovima tijela, odjeći i neugodnog mirisa.

Pojačano znojenje ponekad je nasljedno, a mogući uzroci nekontroliranog i pojačanog znojenja su loša prehrana, nesanica, stres, nervoza, razne bolesti, pretjeran rad štitnjače, niske razine glukoze u krvi, nuspojava lijekova, hormonska neravnoteža u pubertetu, trudnoći i menopauzi, infekcije, poremećaj rada znojnica, problemi sa srcem i dehidracija.

Zdrave higijenske navike

Kako bi izbjegli neugodne mirise i pojačano znojenje trebate provoditi zdrave higijenske navike poput upotrebe dezodoransa, nošenja kvalitetne odjeće, depiliranja pazuha i svakodnevnog tuširanja.

Nekima nažalost neće niti to biti dovoljno jer je pretjeran rad znojnica teško kontrolirati, a u težim slučajevima će biti neophodan i liječnički pregled.

Blaga sredstva za tuširanje

Ipak zdravih higijenskih navika se treba pridržavati i birati dezodoranse koji ne sadrže agresivne sastojke, blaga sredstva za tuširanje i dezodoranse za osjetljivu kožu.

U ovom slučaju veliku ulogu igraju i prehrambene navike zbog čega se savjetuje da se smanji unos začinjene hrane i unosi dovoljno tekućine, po mogućnosti vode. A što se hrane tiče najbolji izbor su voće i povrće.

Višak kilograma

Višak kilograma uzrokuje znojenje na svim dijelovima tijela, a gubitak od par kilograma će osobi donijeti veliko olakšanje.
Ukoliko su razlog pretjeranog znojenja anksioznost i stres trebali bi ih pokušati kontrolirati. Opuštanje i biljna sredstva za smirenje će vam u tome itekako pomoći.

Valovi znojenja

One žene koje imaju valove znojenja u menopauzi pomoć mogu potražiti u biljnoj ljekarni koja je vrlo učinkovita, a dodaci prehrani će uspostaviti hormonalnu ravnotežu.

Baš kao i žene i muškarci imaju velikih problema s pretjeranim znojenjem, a neugodan miris i pojačano znojenje ispod pazuha, na stopalima i ostalim dijelovima tijela se javljaju kao posljedica konzumacija kave, cigareta, alkohola, prezačinjene hrane i pića, hormonalnog disbalansa te nedovoljnih zdravih navika i higijene.

Zdrave prehrambene navike

Bilo da ste žena ili muškarac probleme s pretjeranim znojenjem pokušajte riješiti pravilnom higijenom te zdravim prehrambenim navikama. Ukoliko se niti nakon provođenja navedenog znojenje ne smanji svakako se obratite liječniku jer je možda riječ o nekoj bolesti.

Facebook Komentari