Nastavljeno spašavanje Tajlanđana, Musk poslao podmornicu

Četvorica mladih nogometaša izvučena su iz spilje na Tajlandu u kompliciranoj operaciji u kojoj su sudjelovali brojni ronioci. Nastavljeno je izvlačenje preostalih mladih nogometaša i njihovog trenera.

Zatočeno je još osam dječaka i njihov trener. Operacija je prekinuta preko noći jer je trebalo ponovno napuniti spremnike s kisikom. Oko šest sati po našem vremenu akcija je nastavljena. Prema tvrdnjama nadležnih, uvjeti su povoljni, jaka kiša nije utjecala na razinu vode u pećinama.

Milijarder Elon Musk objavio je na Twitteru da na Tajland šalje malu podmornicu te da se nada kako će biti od pomoći.

Već od ranog jutra pojačane su aktivnosti ispred spilje, javlja BBC što upućuje na to da se operacija nastavlja, a najmanje sedam vozila hitne pomoći je otišlo na ulaz u špilju.

Najopasniji dio puta koji dječaci u pratnji ronilaca trebaju prijeći je uzak prolaz na 1,7 kilometru od mjesta na kojemu su pronađeni. Voditelj spasilačke misije je objasnio da su, pošto prođu tu ‘crnu točku’ djeca manje od kilometra udaljena od dijela špilje u kojoj su spasioci postavili bazni kamp.

Odande još moraju prijeći oko dva kilometra, no najopasniji dio je iza njih. Dječake u dobi od 11 do 16 godina i njihova dvadesetpetogodišnjeg trenera koji su već dva tjedna zarobljeni u špilji, ronioci su ih pronašli u ponedjeljak na grebenu od ulaza udaljenom oko četiri kilometra. Željeli su istražiti špilju, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše, javlja N1.

Share This Article