Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i ministar za BREXIT podnijeli ostavke

Ad

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljvstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson danas je podnio ostavku zbog planova britanske premijerke Therese Mary May za napuštanje Europske unije što je druga takva ostavka u jednom danu koja je poremetila neke od planova britanske premijerke za odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Britanski ministar za BREXIT, David Michael Davis podnio je također ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti “nevoljni sudionik” u planovima premijerke Therese Mary May za napuštanje Europske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Promptno je imenovan novi ministar Ujedinjenog Kraljevstva za BREXIT, Dominic Rennie Raab, kojeg je odobrila i Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeth II.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson je nakon dana u kojemu je otkazao sastanke o krizinim pregovorima u službenoj rezidenciji u središtu Londona odlučio napustiti svoju dužnost nekoliko sati nakon Davida Michela Davisa.

Dvije ostavke ostavljaju premijerku Theresu Mary May na vrhu Vlade izloženu nemogućnosti da ujedini vlast oko najvećeg vanjskopolitičkog i ekonomskog zaokreta u zemlji.

Sada ostaje pitanje hoće li premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May pokušati prebroditi ove potrese i ostati čvrsto na politici zagovaranja prijateljskog BREXIT-a ili će biti suočena s drugim ostavkama i pozivima da to sama učini.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May je dobila važnu potporu drugoga istaknutoga zagovornika BREXIT-a, ministra okoliša u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, Michaela Andrewa Govea koji je Otočkim i svjetskim pisanim i elektronskim medijima izjavio kako upravo dogovoreno pregovaračko stajalište nije savršeno, ali kako vjeruje da se njime vraća kontrola u ruke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

“Danas poslije podne premijerka je prihvatila ostavku Alexandera Borisa de Pfeffela Johnsona  na položaj ministra vanjskih poslova”, objavio je u priopćenju glasnogovornik premijerke Therese Mary May..

“Njegov će nasljednik biti uskoro objavljen. Premijerka zahvaljuje Borisu na radu”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Odlazak otežava položaj britanske premijerke Therese Mary May koja je u petak osigurala, uz velike napore, suglasnost svoje duboko podijeljene Vlade za najčvršće moguće trgovinske veze s EU.

To je razljutilo mnoge euroskeptike jer smatraju da ta strategija izdaje njezino obećanje za jasno razilaženje s EU.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson je nakon dana u kojemu je otkazao sastanke o krizinim pregovorima u službenoj rezidenciji u središtu Londona odlučio napustiti svoju dužnost nekoliko sati nakon Davida Michela Davisa

No, teško da će zbog ostavke ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Alexandera Borisa de Pfeffela Johnsona biti novi izbori u zemlji. Sve i da padne Vlada, što najvjerojtnije neće, Ujedinjeno Kraljevstvo ima mehanizme funkcioniranja i s manjinskom Vladom i bez Vlade, dok se evntualno ne raspišu novi izbori.

Promptno je imenovan novi ministar Ujedinjenog Kraljevstva za BREXIT, Dominic Rennie Raab, kojeg je odobrila i Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeth II., dok je premijerka Theresa Mary May dobila važnu potporu drugoga istaknutoga zagovornika BREXIT-a, ministra okoliša u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, Michaela Andrewa Govea koji je Otočkim i svjetskim pisanim i elektronskim medijima izjavio kako upravo dogovoreno pregovaračko stajalište nije savršeno, ali kako vjeruje da se njime vraća kontrola u ruke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari