Ljetne gužve: Ovog vikenda očekujemo veći broj turista Češke i Slovačke, ali i iz Austrije, Njemačke i Nizozemske

Ljetne gužve ponovno su postale dio svakodnevice, osobito na Jadranu. Ovog vikenda očekujemo veći broj turista Češke i Slovačke koji se već tradicionalno odmaraju na našoj obali, ali i iz Austrije, Njemačke i Nizozemske zbog početka školskih praznika u tim europskim državama, kažu u HAK-u.

Trenutno stanje
Zbog vrlo gustog prometa kolone su:

prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 6 km, a dijelom se proteže na Istarski ipsilon (A9);
na autocesti A1 pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 6 km, pred naplatom Demerje kolona je oko 1,5 km;
na Jadranskoj magistrali (DC8) kolone su između Splita i Omiša.
Pojačan je promet povremeno na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, a osobito na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje te duž Jadranske magistrale (DC8), na prilazima turističkim središtima, na Krčkom mostu, u trajektnim lukama i pristaništima, javlja HAK.

Zbog jake bure na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona danas je do 14,00 sati, a sutra, 08. srpnja, od 12,00 do 23,00 sata. Zabrana nema na autocestama i državnoj cesti DC1 (Lička magistrala). Popis cesta na kojima je zabrana: http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/.

Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocestama:

A3 Bregana-Lipovac između čvorova Velika Kopanica i Babina Greda;
A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Komin (od 59.+250 do 65. +070 km).
Za sav promet, zbog radova, zatvorene su ceste:

DC1 čvor Lučko (A3) – Jastrebarsko (DC310) kroz Stupnik (obilazak je lokalnim ulicama uz prometnu signalizaciju);
DC34 Slatina-Donji Miholjac (DC34) između mjesta Gezinci i Podravska Moslavina;
DC206 Hum na Sutli-Kostel;
DC36 Gladovec Pokupski-Žažina u naselju Pokupsko;
DC43 u Čazmi (Ulica Milana Novačića) od raskrižja s Ulicom Sv. Andrije do raskrižja s LC37055 (cesta za Milaševac)
ŽC5007 od Motovuna (novo groblje) do skretanja za Zamask u dužini od 1,7 km (obilazak je preko Karojbe, Tićana i Ponte Portona);
ŽC5062 Selce-Jargovo-Bribir (urušavanje ceste); ŽC6014 Visočane-Poličnik; ŽC6034 Knin-Plavno u mjestu Radljevac; ŽC6166 Kučiće-Omiš, od Radmanovih Mlinica do Kučića (obilazak je kroz Svinišće); LC25176 Vrbno-Ježovec-ŽC2083 (klizište);
Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama (radovi, odroni, klizišta):

DC1 dionici Jastrebarsko – Karlovac;
zbog radova na mostu, na dionici državne ceste DC1 Krapina-Đurmanec, vozi se uz regulaciju semaforima i ograničenje brzine na 30 km/h,
DC2 u Vukovaru u Ulici Priljevo i Kudeljarskoj ulici
DC3 od Delnica do Rogoznog te između naselja Skrad i Kupjak (Šubetov most);
Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestima Slano i Doli
DC6 Vojišnica (g.ž.KA)-Glina (D37)-Dvor (D47)-GP Dvor između Brezovog Polja i Donjeg Žirovca (zbog odrona);
DC7 između naselja Vrpolje i Velika Kopanica;
DC31 u mjestu Kravarsko;
DC32 kod mjesta Smrečje (kod Čabra);
DC43 u Čazmi u ulici Milana Novačića od raskrižja za Milanovac do raskrižja s ulicom Svetog Andrije;
DC207 između mjesta Hromec i Đurmanec;
Do 09. kolovoza zbog radova na državnoj cesti DC211 (G.P.Baranjsko Petrovo Selo (gr.R.M.) – Baranjsko Petrovo Selo DC517). Promet će teći jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima;

Zbog ulegnuća kolnika na županijskoj cesti ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Orle vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine od 30 km/h;
do 30.09. zbog radova na izgradnji vodoopskrbne mreže na području naselja Vrhovine i Babin Potok vozit će se uz privremenu regulaciju prometa semaforima.

Na državnoj cesti DC10 Sveta Helena-Vrbovec-Gradec zbog sanacije kolnika između čvorova Konak i Gradec do 19 sati vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Zbog oštećenja kolnika državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac između Lonje i Trebeža otvorena je za vozila do 5 t nosivosti.

Granični prijelazi
Do 01.08.2018 zbog miniranja zatvara se cesta kod graničnog prijelaza Gornji Brgat tri puta tjedno u vremenu od 13 do 18 sati u trajanu po 20 minuta.

Zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat mogući su povremeni zastoji, osobito tijekom ljetne sezone, jer je predviđeno da će radovi trajati do kraja godine.

Do 30. listopada 2018. zbog izbjegavanja prometnih gužvi na graničnom prijelazu Metković/Doljani zabranjen je promet turističkim autobusima. Iz smjera Dubrovnika i Splita za BiH autobusi se preusmjeravaju u Opuzenu/Pločama na granični prijelaz Nova Sela (čvor Čeveljuša). Autobusi čiji turistički programi uključuju realizaciju na području Turističke zajednice grada Metkovića mogu, uz propusnice, voziti kroz Metković, a preusmjeravaju se na granični prijelaz Prud.

Do 31.07. zbog radova sa slovenske strane na graničnom prijelazu Cvetlin vozit će se jednim trakom.

Granični prijelaz Harmica (SLO) zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 t.

Putnici iz Slovenije koji idu na granični prijelaz Dobovec na ulaz u Hrvatsku čekat će gotovo dva sata. NA Maclju se čeka 15-ak minuta.

Što se tiče čekanja na granici s Bosnom i Hercegovinom, prema informacijama HAK-a na ulaz u Hrvatsku najduže se čeka na graničnom prijelazu Doljani, oko jedan sat. Na prijelazu Slavonski Brod čeka se oko 20 minuta.

Na graničnim prijelazima s Crnom Gorom i Srbijom nema dužih čekanja na ulazak u Hrvatsku, a na prijelazu Šid prema Srbiji čeka se oko 30 minuta na izlazak iz Hrvatske.

Prometna prognoza
Tijekom subote, 7. srpnja očekuju nas cjelodnevne gužve na svim cestovnim pravcima prema moru, a najveći pritisak vozila i najgušći promet očekuje se već od ranih jutarnjih sati (od 4-16 sati).

U nedjelju, 8. srpnja, cijelog dana očekujemo gust promet (osobito od 6 do 14 sati), uglavnom u smjeru unutrašnjosti i zapadnoeuropskih država.

Najgušći promet ponovno se očekuje:

na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);
na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija);
na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu;
u turističkim središtima na našoj obali.

Facebook Komentari