O jogo bonito: Kakve utakmice možemo očekivati u četvrtfinalu

Ad

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Najljepša utakmica osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine bila je Belgija – Japan (3:2). Bila je takva zato što su Japan i Belgija međusobno odigrali najljepše. No plan je bio drugačiji.

Belgija je otvorila pomalo podcjenjivački s tri beka. To je Japanu dalo dovoljno prostora za dva izvrsna zgoditka jer tri beka nisu mogla pokrivati prostor završnog udarca na gol brzih Japanaca koji su se pravovremeno otvarali (0:2). Belgija se počela vraćati u utakmicu zahvaljujući (1) povlačenju veznjaka i igranju s četiri beka, (2) prelasku na klasične krilne centaršuteve i (3) prvom zgoditku u kojem je igrač Belgije želeći glavom vratiti loptu s krila u centar k svojim visokim i dobrim skakačima promašio nabacivanje i pogodio gol (iako je dosta igrača u povijesti tim udarcem glavom postizalo niz zgoditaka). Ostalo su bile posljedice.

Najljepša akcija osmine finala bila je ona Urugvaja za prvi zgoditak (1:0) u pobjedi protiv Portugala (2:1). Dvostruki lažnjak (dribling) cijele momčadi Urugvaja nad Portugalom bio je predivno odigran. (1) Odigrano je školsko široko otvaranje na desno. (2) Zatim je uslijedila kratka igra desnom stranom u visini centra. Obrana Portugala to je morala pratiti i pomaknula se desno. Tad slijedi prvi presudan potez. (3) Kako se obrana Portugala pomaknula Urugvaju desno nakratko je ostalo par metara slobodnog prostora lijevo. (4) Pravovremenim i točnim dugim dodavanjem traži se Suarez koji prima loptu i sprema se za centaršut (prvi lažnjak cijele momčadi). (5) Dodavanje Suarezu odvuklo je obranu na njega lijevo i otvorilo prostor desno (drugi lažnjak cijele momčadi). (6) Suarez precizno dodaje Cavaniju u slobodan prostor. (7) Cavani postiže zgoditak.

P.S.

Parovi četvrtfinala prilika su za sve reprezentacije da se iskupe za ružan nogomet u osmini finala i skupinama. Neke će se trebati iskupiti više poput Rusije, Hrvatske, Švedske i Engleske, neke osrednje poput Brazila i Francuske, a neke manje poput Urugvaja i Belgije. Parovi Urugvaj – Francuska i Brazil – Belgija biti će finala prije finala, a parovi Švedska – Engleska i Rusija – Hrvatska tek trebaju pokazati kako su igrom dorasli drugoj strani ždrijeba. Moguće je da polufinale i finale izbore momčadi koje nikad nisu osvojile svjetsko prvenstvo.

* Autor kolumne je i autor knjige Filozofija nogometa

Analiza: Što nas očekuje nakon što je eliminirano pola reprezentacija na SP u Rusiji

Facebook Komentari