Nagodba vjerovnika u Agrokoru je postignuta, evo tko su novi vlasnici u kojem postotku

Ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru počelo je nešto iza 11 sati u zagrebačkoj dvorani Dražena Petrovića. Na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu njih ukupno 3069 ima otvorene tražbine te mogu glasati. Riječ je o najvećem ročištu u povijesti hrvatskog sudstva.

Na ročištu zbog kojeg je na nekoliko dana zakupljena dvorana Dražen Petrović pravo glasa ima 3069 vjerovnika, a ukupan iznos tražbina zadnjeg radnog dana prošlog mjeseca iznosio je 42,64 milijarde kuna. Glas se računa ovisno o iznosu tražbina i da bi nagodba prošla mora dobiti podršku od 67 posto.

Ukupne neosporene tražbine bile su 25,3 mlrd. Danas su pravo glasa dobili vjerovnici u iznosu od oko 8 milijardi, pa je ukupni iznos vjerovnika s pravom glasa 33,7 mlrd., od toga ovdje prisutno 31,8 mlrd. ili 2978 vjerovnika”, kazala je sutkinja Siladi Rstić.

Glasovalo se u dvije faze – u prvoj se glasovalo o pravu glasa vjerovnicima koji osporavaju tražbine, a u drugoj o nagodbi.

Vjerovnici su glasali putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka. Najveći vlasnici postali su Sberbank s 39,2 posto, imatelji obveznica s 25 posto, VTB banka sa 7,5 posto i Zagrebačka banka s 2,3 posto. Oni zajedno imaju gotovo tri četvrtine vlasništva u Agrokoru.

Sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić kaže da će rješenje nastojati napisati već sutra.

“Za nagodbu je dakle glasovalo 80,20% ukupnih tražbina odnosno 27,1 mlrd kn od 33,7 mlrd kn ukupnih tražbina”, javio je N1.

Facebook Komentari