Ministar financija Zdravko Marić komentirao je novinarima u Saboru kritike koje stižu na poreznu i mirovinsku reformu

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je novinarima u Saboru kritike koje stižu na poreznu i mirovinsku reformu.

Predsjednik Kluba HDZ-ovih saborskih zastupnika Branko Bačić rekao je govoreći o demografskim mjerama da novog novca nema i da se za njih može dati samo ono što uštedimo?

Dobro je rekao i smjer i cilj na koji smo usmjereni i kako postupamo su definirani limitom proračuna, ali za demografiju su određena sredstva prepoznata i jasno smo rekli da ćemo sva sredstva dodatna naći na sve moguće načine. Kao i kad smo najavili ovo što je stupilo na snagu od 1. srpnja, preraspodjelom u okviru postojećeg možemo osigurati sredstva, a zagovaramo racionalno i efikasno trošenje, znamo da je demografija izuzetno važna, Vijeće za demografsku revitalizaciju sastalo se jučer po 5. put i bila je konstruktivna rasprava i vidjeli ste i iz izjava nakon Vijeća da je riječ o konkretnim mjerama. Potrebno je raditi na plaćama i na gospodarskom razvitku – bez toga ne možemo govoriti o održivosti, zato i jest fokus Vlade na gospodarskim pitanjima.

Spominjalo se rasterećivanje roditelja, na što je premijer mislio?

Mjere se finaliziraju, ima nekoliko scenarija, ali postoje neke instance – premijer i koalicijski partneri, svi skupa ćemo o tome govoriti i prezentirati javnosti. Cijeli paket bi trebao u javnu raspravu uskoro kako bi sve bilo spremno za raspravu u rujnu. Važno je porezno rasterećenje i različiti modeli alternative postoje da se dodatno smanjuju porezi, nastavljamo i dalje vodeći brigu o održivosti javnih financija.

Što s delimitacijom rodiljnih naknada – koliko bi to iznosilo?

Radi se na tome u smislu izračuna procjena, reakcije su da je to velik financijski izdatak, još nedostaju neki podaci, govorit će se o brojkama.

Danas će se razgovarati o mirovinskoj reformi?

Ja nisam predviđen na tom sastanku, vide se određene konture. Drugi mirovinski stup – nigdje se nije spominjalo njegovo ukidanje, treba analizirati sve stvari uvijek i vidjeti je li nešto dobro da unaprijedi ili nema koristi i o svemu trebva voditi računa.

Bi li bilo bolje da se o tome prije razgovaralo s partnerima?

Ne volim nikome sad ulaziti u djelokrug, znam da je puno ljudi bilo angažirano, ne možemo se uvijek svi složiti sa svime. Ja stojim iza svojega, duboko stojim iza porezne reformem, od prvoga dana zagovaram porezno rasterećenje, svi smo zaslužili porezno rasterećenje, krenuli smo s dohotkom i treba uvijek gledati cjelokupnu sliku.

Što očekujete od sutrašnjeg dana s obzirom na Agrokor?

U pravilu to ne komentiram, nema nekakvih saznajaj, koliko sam čuo – bit će velik skup i vidjet ćemo kako će biti.

Analiza mirovinske reforme: Sad svi znate Marka. Marko je povukao vraga za rep, a jedino pitanje je tko će u ovoj priči ispasti Lolek, a tko Bolek

Facebook Komentari