Vijeće za demografsku revitalizaciju: Stvarni broj odlazaka i dva i pol puta veći u odnosu na službenu statistiku i iznosi oko 250 tisuća

Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića u Vladi se održava sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojoj sudjeluje i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je demografska slika Hrvatske u fokusu interesa javnosti jer se u Hrvatskoj svakog dana rađa 100 djece, a umire 150 ljudi.

Spomenuo je i slobodu kretanja radnika, koja je jedna od četiriju temeljnih sloboda, te da “popriličan broj ljudi” koristi tu slobodu i traži svoju šansu u drugim članicama Europske unije.

“Želimo da naše mjere budu usmjerene i na jednakost prilika između žene i muškarca na tržištu rada. Trebamo pridati veću važnost reguliranju rada nedjeljom. Od izuzetne je važnosti uvesti poštene plaće za rad nedjeljom i blagdanom”, rekao je Plenković dodajući kako žele raditi na boljoj zaštiti trudnica, što bi moglo potaknuti i druge mlade žene na rađanje.

Podsjetio je da su potpore za rođenje djeteta povećane s 2300 na 4000 kuna, a dodao je i da žele olakšati usklađivanje roditeljstva i poslovnog života.

“Među ostalim, to omogućava čuvanje trudnoće uz punu naknadu, zaštitu prava ravnopravnog napredovanja i nakon povratka s porodiljnog dopusta, a razmatramo uvođenje mogućnosti kliznog radnog vremena i rada na daljinu u svim državnim i javnim poduzećima gdje su okolnosti za to pogodne”, rekao je Plenković.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da je krajnji cilj postići jednake uvjete onima koji postoje u državama u koje trenutno odlaze mladi.

“Nadam se daljnjem radu i koordinaciji između mog tima, Vlade, Vijeća i radne skupine u ministarstvu”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da je mobilnost izvrsna za pojedince te da smo svi koristili mobilnost u školovanju negdje drugdje, no da treba osigurati mogućnost povratka za ljude koji su otišli u inozemstvo.

Iako je rekla da se ne zna koliko je ljudi otišlo jer se objava “baš i ne provodi”, dodala je da je “stvarni broj i dva i pol puta veći u odnosu na službenu statistiku i iznosi oko 250 tisuća”.

Istaknula je da se sve ono što planira Vlada u velikoj mjeri poklapa s onim što je i ona predložila.

Zajednički dogovorili sjednicu

Sjednicu Vijeća dogovorili su premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, o čemu je on izvijestio ministre na prošlotjednoj sjednici Vlade. Tada je rekao da će na sjednici biti stavljeno na stol sve što se do sada napravilo i sve što se želi napraviti te da će se razmotriti i sugestije koje je predsjednica uputila Vladi.

Na sastanku sudjeluje ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, kao i ostali članovi Vijeća: potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zdravstva Milan Kujundžić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić, te državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Konferencija za novinare predviđena je nakon sjednice Vijeća, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari