Analiza: Što nas očekuje nakon što je eliminirano pola reprezentacija na SP u Rusiji

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkačhttps://kristiankrkac.wordpress.com

Natjecanje po skupinama na Svjetskom prvenstvu u nogometu je završeno. Od 32 momčadi preostalo ih je 16. Nekoliko je iznenađenja ostalo za nama, primjerice 3 boda Saudijske Arabije, 4 boda Irana i najbolji nastup otkad igraju na svjetskim prvenstvima, loša igra Nigerije, Islanda i Senegala i ispadanje Njemačke.

Od osvajača skupina s tri pobjede i 9 bodova dalje su se plasirali Urugvaj, Hrvatska i Belgija. Prosječno najbolju igru pokazale su reprezentacije Španjolske, Portugala, Urugvaja i Belgije, iako samo Španjolska i Belgija imaju nadmoć u veznom redu.

Iako je moguće da se Španjolska i Belgija temeljem najkvalitetnije prosječne igre susretnu u finalu to ipak nije najvjerojatnije zbog nekih internih i eksternih razloga. Španjolski vezni red, napose Iniesta, usprkos racionalnoj igri bit će sve umorniji kako turnir odmiče i ne treba puno da se njihova najveća prednost pretvori u njihovu najveći slabost.

Belgija je poznata po tome da izvrsno funkcionira protiv slabijih pa i podjednakih suparnika, ali puno teže protiv snažnijih u bilo kojem pogledu. Njihov put do finala i vjerojatni suparnici njihovo finale ne čine previše vjerojatnim.

Izuzev domaćina koji je u nekoj mjeri opasan samim time što je domaćin i slabijih momčadi poput Japana, Švedske, Švicarske i Kolumbije koje mogu iznenaditi jer ipak su prošle skupinu, sve ostalo su tzv. „veliki dečki“ reprezentacija koje su u povijesti osvajale kontinentalna i svjetska prvenstva i prolazile osmine, četvrtfinala i igrale u polufinalima. One znaju ostaviti iza sebe igre u skupini i pripremiti se za takoreći potpuno nov turnir.

Parovi osmine finala puno toga određuju. Ždrijeb „lijeve“ strane zgusnuo je velikane poput Urugvaja, Argentine, Brazila, Portugala i Francuske, a onaj „desne“ strane domaćina, Španjolsku, Hrvatsku i Englesku.

Parovi s „lijeve“ strane su: Urugvaj – Portugal (dvije momčadi s izvrsnim napadačima i preskakanjem središnjice i veznog reda), Francuska – Argentina (dvije momčadi od kojih jedna ima višu koncentraciju odličnih igrača, ali ne i igru i druge koja ima Messija i također nema igru), Brazil – Meksiko (momčadi s Neymarom i standardno snažnog Meksika što će biti klasičan dvoboj na nož Srednje i Južne Amerike) i Belgija – Japan (utakmica u kojoj nastupa prvi malo izrazitiji outsider).

Parovi s „desne“ strane su: Španjolska – Rusija (obje su odigrale slabo posljednje kolo i suđenje i VAR biti će na velikom ispitu), Hrvatska – Danska (susret iznenađenja prvenstva po skupinama i klasičnog skandinavskog nogometa bez imalo naznaka izvrsnosti braće Laudrup kojima na jetra ide nesustavan i kaotičan nogomet Hrvatske tim više jer ima najboljeg veznjaka na svijetu), Švedska – Švicarska (s podjednakim izgledima za prolazak i dakle tvrdom utakmicom) i Kolumbija – Engleska (u kojem je Engleska favorit, ali Kolumbija može iznenaditi otprilike koliko i Meksiko, Japan ili Rusija).

U ovom dijelu turnira koji se igra na ispadanje do polufinala (oni koji ispadnu tamo igraju za treće mjesto) nije dovoljan početni igračko-rezultatski uzlet iz nastupa po skupinama. Potrebno je veliko iskustvo u igranju takvih utakmica koje treba pretočiti u igru i sam nastup u susretu. Momčadi bez takvog iskustva ako i prođu to će biti tim veće iznenađenje, jer sad su na djelu „veliki dečki“ koji su tek sad došli pokazati svoje najbolje igre.

Što se ljepote nogometa tiče, teško kako ćemo vidjeti pregršt uigranih akcija kojima će momčadi nadmudriti izvrsno postavljene zonske obrane. Vjerojatno samo određen broj pojedinačnih akcija i to će biti to.

* Autor kolumne je i autor knjige Filozofija nogometa

Korak po korak do finala: Nakon dva tjedna evo svjetske nogometne priče isključivo u brojkama

Facebook Komentari