12.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dakovačko-osječki nadbiskup Hranić o svetkovini sv. Petra i Pavla, ali i kurikularnoj...

Dakovačko-osječki nadbiskup Hranić o svetkovini sv. Petra i Pavla, ali i kurikularnoj reformi i odnosu s ministarstvom

Svetkovina je svetih Petra i Pavla. Đakovačko-osječka nadbiskupija apostolske prvake slavi veoma svečano. Sv. Petar i Pavao zaštitnici su osječke konkatedrale, a sveti Petar katedrale u Đakovu i bez obzira koji je dan u tjednu imaju svećeničko ređenje za nadbiskupiju. Tako je i na današnji dan – prezbitersko ređenje je u prijepodnevnim satima u stolnoj crkvi u Đakovu. U razgovoru za Hrvatski katolički radio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić izrazio je posebnu radost što nadbiskupija ove godine ima devetoricu mladomisnika.

Kao predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup osvrnuo se na najnoviji dokument HBK o vjeronauku „Da radost vaša bude potpuna” i na kurikuralnu reformu. Pojasnio je da je dokument objavljen i treba ga prikladno predstaviti javnosti ali i ponovno u biskupijama gdje je već bio u javnoj raspravi. Dokument je načelne naravi pa je još potrebno dati detaljnije smjernice i konkretnije materijale kako svećenicima, tako vjeroučiteljima i pastoralnim suradnicima, protumačio je.

„Istodobno u tijeku je kurikuralna reforma koja ulazi u određeni broj škola i radi se na dokumentima”, naglasio je nadbiskup Hranić i upozorio: „Žao nam je što ponekad od resornog Ministarstva nema pravih, jasnih smjernica, nema odgovora na vrijeme za pitanja koja se postavljaju tako da se u nekim stvarima možda malo radi na brzinu”.

Đakovačko-osječki nadbiskup istaknuo je da je za biskupe kurikuralna reforma važna i htjeli bi u tome na najbolji mogući način sudjelovati i pridonijeti kvaliteti hrvatskoga školstva.

„No, tu postoji niz otvorenih pitanja već otprije poznatih javnosti; od toga da se hrvatsko školstvo oslobodi svake ideologije i svjetonazorskih previranja, ali isto tako da se u školama djecu ne priprema samo za tržište rada već da u odgojno-obrazovnom procesu dobijemo cjelovitu osobu”, rekao je nadbiskup.

Nadbiskup Hranić početkom godine preuzeo je službu predsjednika Komisije HBK „Iustitia et pax” o čemu je rekao: „Moram priznati da sam sa strahom Božjim službu prihvatio. Meni su možda bliže pastoralne teme, no moram reći da u Komisiji imamo krasnih članova, doista vrijednih, sposobnih ljudi, bilo iz reda vjernika laika, bilo svećenika, profesora na našim teološkim učilištima. Vidim da je to jedna jako dobra ekipa i vjerujem da se s njom može puno postići”.

Na kraju razgovora nadbiskup je u povodu svetkovine sv. Petra i Pavla vjernicima poručio: „Doista bih volio i sve pozivam da budemo Crkva, da ljubimo Crkvu i ne gledamo na slabosti i grijehe koji postoje u Crkvi. Crkva je sastavljena od ljudi i zato je ona trajno pozvana na obraćenje, ali ona je istodobno i sveta ustanova po daru milosti Božje koja nam dolazi po Isusu Kristu i otvarajmo se tom daru milosti, daru Duha Svetoga. Neka on svakoga od nas vodi i znajmo: Skladnom suradnjom, poštujući strukture Crkve koje nam pomažu da budemo organizirani i usklađeno zajednički djelujemo – nastojmo nositi Isusa Krista ovom našem dragom hrvatskom društvu!” , prenosi Ika.

Najnovije

Još iz rubrike