Najnovije

Analitičari RBA: Nastavljen pad obujma industrijske proizvodnje koji traje od studenog 2017.

Obujam industrijske proizvodnje u svibnju je zabilježio rast na mjesečnoj te pad na godišnjoj razini, stoji u posljednjem priopćenju DZS-a.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima industrijska proizvodnja je u odnosu na travanj bila viša za 1,8%, dok je u odnosu na isti mjesec 2017. stopa pada iznosila usporila na 0,7% (prema kalendarski prilagođenim indeksima). Tako je, uz iznimku u veljači ove godine, nastavljen pad obujma industrijske proizvodnje koji traje od studenog 2017. U razdoblju od siječnja do svibnja obujam industrijske proizvodnje niži je za 0,2% jasno ukazujući da je gospodarstvo unatoč solidnom rastu osobne potrošnje blago usporilo s rastom.

Razmjerno nepovoljna kretanja u industriji koja su započela još u posljednjem tromjesečju 2017. ukazuju na pad potražnje za domaćim proizvodima koji dolazi i od usporavanja gospodarske aktivnosti na hrvatskim izvoznim tržištima.

Promatrano prema glavnim industrijskim granama pad nastavlja predvoditi razmjeno snažna kontrakcija kod kapitalnih proizvoda. Naime, i deveti mjesec za redom promatrana kategorija zabilježila je godišnju stopu pada. U odnosu na svibanj 2017. ona je iznosila 9,9%. Trajni proizvodi za široku potrošnju također su, drugi mjesec za redom, u svibnju bili u negativnom teritoriju zabilježivši pad od 4,1%. Naposljetku obujam proizvodnje u Energiji niži je za 3,2%. Negativna kretanja ublažena su rastom proizvodnje kod Intermedijarnih i Netrajnih proizvoda za široku potrošnju po stopama od 2,3% odnosno 5,6 posto.

Prema NKD-u (Nacionalna klasifikacija djelatnosti) u svibnju je Prerađivačka industrija (koja u ukupnoj strukturi industrije ima udio nešto manji od 80%) gotovo stagnirala (+0,1%) dok su Rudarstvo i vađenje te Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom na godišnjoj razini zabilježile pad od 10,4% odnosno rast za 2,0%%. Slična kretanja zabilježena su u prvih pet mjeseci.

Stopa rasta industrijske proizvodnje u prosjeku će tijekom 2018. biti nešto niža od prošlogodišnje odražavajući usporavanje gospodarske aktivnosti i u Hrvatskoj i u EU, kažu analitičari RBA.

Facebook Komentari