Komarci prijete: Ovo su najugroženiji kvartovi u Zagrebu

Ad

Trenutno je situacija s komarcima u svim dijelovima grada mirna, poručuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” (NZJZ).

Tomu je zasigurno pogodovalo i ovotjedno zahlađenje, ali u danima koji slijede vratit će se prave ljetne temperature koje će u grad dovesti i dosadne leteće krvopije.

Stvaraju se umjetna legla Iako je zaprašivanje komaraca započelo još u ožujku i provodit će se prema Programu mjera i Provedbenom planu dezinsekcije komaraca Grada Zagreba za 2018. godinu kontinuirano sve do sredine listopada, iz Zavoda pozivaju građane da prijave svako leglo koje primijete.

–Suzbijanje razvojnih oblika komaraca u vodama, odnosno u leglima, provodi se u svim vodama koje su do sada registrirane kao mjesta razvoja komaraca, objasnila je za Večernji list dr. sc. Ana Klobučar, prof., voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju NZJZ-a.

Međutim, najveće probleme zadaju legla nastala zbog nemarnoga ponašanja građana. Naime, budući da tijekom ljeta prirodna legla komaraca najčešće presuše, počnu se razmnožavati u raznolikim umjetnim leglima. To može biti i najmanja površina na kojoj ima vode: od kanti s vodom, lokvi poslije kiše, preko posuda s kišnicom, vaza na grobljima i odbačenih automobilskih guma do začepljenih slivnika i oluka.
Osim što bi građani trebali iz svojih domova i okućnica ukloniti sve predmete i posude u kojima se nakuplja voda ili vodu u njima barem redovito mijenjati, savjetuje se i održavanje septičkih jama, zelenih površina kao i propisno odlaganje krupnoga otpada. Legla bi se, pak, trebala prijaviti tvrtkama zaduženima za suzbijanje komaraca: ID90 za zapadni dio te Adria Grupi za istočni dio grada.

Komarce bi se, dakle, trebalo uništavati dok su još u leglu, ali, prema potrebi, može se obavljati i suzbijanje letećih komaraca. Takav način uništavanja letećih krvopija provodi se isključivo u najugroženijim kvartovima.

Evo zbog čega je to tako – Iako broj komaraca trenutačno nije alarmantan, tijekom lipnja jugoistočni dio grada, odnosno Ivanja Reka, Jelkovec te Resnik bili su posebno pogođeni najezdom komaraca zbog čega se provelo suzbijanje letećih komaraca, rekla je dr. sc. Ana Klobučar. Međutim, takav oblik uništavanja komaraca, ističe, nije preporučljiv i svakako bi se trebao primjenjivati što rjeđe.

Metode suzbijanja letećih komaraca nisu selektivne i štetne su za druge kukce. Stoga je obveza izvođača suzbijanja da prije provođenja takvoga suzbijanja obavijeste javnost i pčelare koji bi potom trebali premjestiti košnice ili zatvoriti pčele, objašnjava dr. sc. Ana Klobučar.

Kada je u pitanju, pak, osobna zaštita od najezde dosadnih kukaca, iz NZJZ-a savjetuju korištenje repelenata, odnosno sredstava koja odbijaju komarce, strogo se pridržavajući uputa za njihovo korištenje. Također, preporučuje se nošenje odjeće svijetlih boja dugih rukava i dugih hlača kao i postavljanje mrežica na vrata i prozore.

Osobama koje odlaze na putovanje izvan Hrvatske savjetuje se posjet Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u NZJZ-u.

Facebook Komentari