Ovo je genijalno, Vlada priopćenjem objašnjava nedovoljno dobro shvaćene Plenkovićeve afričke standarde

Ured za odnose s javnošću Vlade RH, oglasio se priopćenjem u kojem objašnjavaju predsjednikovu izjavu o standardu u Africi.

“Predsjednik Vlade nije uspoređivao standard Hrvatske i Afrike, već govorio o demografskom izazovu koji se postavlja cijeloj Europi, pa i Hrvatskoj

S obzirom na to da dio medija prenosi u naslovima samo dio izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića “U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj” želimo upozoriti da se radi samo o dijelu izjave izdvojene iz cijelog konteksta izjave o demografskim trendovima, o čemu se, dijelom, razgovaralo i jučer na neformalnom sastanku predsjednika država i vlada članica Europske unije u Bruxellesu, jer ti pritisci zbog demografskih i ekonomskih neravnoteža neće nestati preko noći, s obzirom na to da su nastajali godinama. U tom kontekstu je i dat odgovor, a ne uspoređujući standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike.

Predsjednik Vlade je u svojoj cjelovitoj izjavi rekao sljedeće: “Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama Srednjeg istoka, gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj. Prema tome, gospodarsko podizanje i kvalitetniji život je samo jedan aspekt. ”

Naime, jučer se na neformalnom sastanku 16 lidera Europske unije razgovaralo o migracijskim pritiscima iz Afrike i Srednjeg Istoka. Podsjećamo na to da Afrika danas broji milijardu stanovnika, a 2050. mogla bi imati dvostruko više, što zbog izrazito niskog standarda stvara ogroman demografski pritisak i izazov za sve zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatske.

Migracijska politika prema Africi i Srednjem Istoku i sigurnost Europe jedno je od ozbiljnijih izazova s kojima se suočava naš kontinent i bit će jedno od ključnih tema u sljedećim godinama. A u budućoj Višegodišnjoj financijskoj perspektivi, to jest sedmogodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje 2021–2027, samo za migracijsku politiku i sigurnost predviđeno je 33 milijarde eura, što je triput više nego do sada”, stoji u priopćenju Vlade.

Plenković nakon Bozanićeve kritike: U Africi je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj

Plenkovićeva Afrika na razini Milanovićeve puknute cijevi, slučajne države, te elite koja živi a puk gine u ratu

Bozanićevo pitanje državnom vrhu: Štiti li naše zakonodavstvo na gospodarskom području malog čovjeka ili interesne skupine i lance moćnog kapitala?

Facebook Komentari