Idete li sutra k liječniku, moguće i ne dođete na red

Od sutra, prvog radnog dana ovoga tjedna, čekanje u ordinacijama obiteljskih doktora moglo bi ne samo potrajati duže no što smo navikli, već mnogi pacijenti i neće doći na red.

Liječnici okupljeni u Hrvatskoj udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite najavili su da će od utorka 26. lipnja raditi, ali samo unutar limita koji im HZZO plaća, a plaća im, kažu, tek trećinu odrađenog posla.

‘To znači da ćemo raditi prema smjernicama, koje predviđaju 20 minuta po svakom pacijentu’, potvrdila je Večernjem listu dr. Josipa Rodić, predsjednica Udruge. Tim tempom mogu primiti 40-ak pacijenata dnevno, što će se pokazati kao problem u ambulantama gdje ih, zbog manjka liječnika, dnevno bude i više od stotinu. Razlog revoltu liječnika primaraca leži u odustajanju resornog ministra od privatizacije ordinacija, kako su to prvo dogovorili na zajedničkoj radnoj skupini za izradu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZOZZ).

Zakon koji 27. lipnja ide na Vladu predviđa da 25 posto liječnika ostaje u domovima zdravlja, iako se za ostanak, prema nekim anketama, izjasnilo desetak posto domskih liječnika, i premda su primarci smatrali gotovom stvari da se ide u potpunu privatizaciju. Osjećaju se izigrani pa sad istupaju iz druge radne skupine, pred kojom je izrada Zakona o zdravstvenom osiguranju (ZOZO). Povratak u nju uvjetuju vraćanjem prvotnog prijedloga, a u protivnom će poduzeti neke korake, od kojih će pacijenti najviše osjetiti upravo ovaj rad strogo prema smjernicama, 20 minuta po pacijentu, jer će to produljiti redove u čekaonicama. Liječnici koncesionari najavili su i ustavnu tužbu jer smatraju da su oni koji žele biti privatnici a to ne mogu – diskriminirani.

“Možda će se stvoriti gužve, bit će čekanja, bit će onih koji će biti prebačeni za nekav drugi dan, možda će biti nezadovoljstva. Ali ne zbog toga što ja ne radim, ja radim, ja sam na radnom mjestu, ali ja kvalitetno sa svojim pacijentima provodim to svoje radno vrijeme”, kazala je za RTL Sanja Klaić Grotić, liječnica obiteljske medicine.

Facebook Komentari