U argentinskom kampu je kaos, mediji pišu o pokušaju puča, previranjima, žestokim svađama, pa čak i fizičkom obračunu

Argentina je dobila novu šansu za prolazak u drugi krug Svjetskog prvenstva, ali u i oko kampa Gauča vlada devijantna atmosfera. Praktički iz sata u sat pojavljuju se nove glasine i tračevi o razdorima i sukobima. Argentinski mediji pišu o pokušaju puča, previranjima, žestokim svađama, pa čak i fizičkom obračunu u redovima Gauča.

Lionel Messi i Javier Mascherano navodno su predvodnici pokušaja smjene Jorgea Sampaolija usred natjecanja. Njima dvojici se pripisuje da skuhali otkaze i prijašnjim izbornicima. Neki su otišli toliko daleko da spekuliraju da Messi igra loše među ostalim i zbog toga što želi smijeniti Sampaolija. U jednom trenutku čak se pojavila informacija da Messi neće igrati protiv Nigerije ako Sampaoli ostane.

Predsjednik Argentinskog nogometnog saveza Claudio Tapia poslao je poruku da Sampaoli sigurno ostaje za Nigeriju. Iz te izjave može se puno toga iščitati. Puno toga govori da je bilo previranja i razmišljanja o smjeni nakon poraza od Hrvatske. Tapia je prema informacija Clarina pokucao na vrata Sampaolijeve hotelske sobe i tamo se zadržao pola sata. Navodno ga je uvjerio da mu ne sprema otkaz. Međutim, pojavile su se i informacije kako je Tapia kontaktirao Jorga Burruchagu koji se spominje kao Sampaolijev nasljednik.

Neki tvrde da je glavni razlog zašto je Sampaoli ostao bajoslovni ugovor koji je potpisao sa Savezom, a koji mu jamči ogromno otpremninu ako bude smijenjen prije isteka. Navodno su Tapia i Sampaoli sklopili dogovor da će sadašnji izbornik ostati do kraja turnira, a onda će dogovoriti uvjete raskida suradnje. Sampaoli je navodno zaprijetio da će tražiti punu otpremninu ako ga smjene usred turnira, jer bi ga na taj način ponizili, neviđeno osramotili i napravili nepopravljivu štetu.

Argentinskim elektronskim eterom kruže svakojake snimke. Prvo se pojavio snimak poznatog argentinskog trenera Ricarda Carusa Lombardija koji tvrdi da ima informacije kako je Mascherano u svlačionici verbalno napao i izvrijeđao Cabarella zbog katastrofalne pogreške kod prvog hrvatskog gola. U svađu se navodno umiješao mlađahni Cristian Pavon i stao u obrani vratara. Mascherano je napao Pavona, a ovaj ga je navodno udario šakom. Igrači su to demantirali, kasnije su Mascherano i Pavon objavili zajedničku sliku gdje su zagrljeni.

Jasno je da u argentinskoj momčadi nešto ne štima

Pojavila se i snimka razgovora s nekadašnjim argentinskim reprezentativcem Ricardom Giustijem. On je u tom navodnom razgovoru, čija autentičnost nije potvrđena, ispričao kako se njegov sin Franco čuo s Burruchagom, a ovaj mu je rekao da je razgovarao s nekim igračima i da su mu rekli kako su poručili Sampaoliju da će oni odsad sami sastavljati momčad i razrađivati taktiku, a da on može, ali ne mora biti u svlačionici kada budu o tom raspravljali. Burruchaga je demantirao da je takvo što rekao, ali „izvor“ koji je snimku dometnuo medijima tvrdi da je glas njegov i da se to lako može provjeriti.

Pojavio se i audio snimak u Argentini poznate osobe iz nogometnih krugova koja priča da ima informaciju kako Sampaoli nije u dobrim odnosima s Martinom Tocallijem, jednim od svoja dva glavna pomoćnika, a da su se zakačili zbog toga što je Messiju i Mascheranu dopušteno da rade što hoće. Navodno je Sampaoli uz njihovu pomoć došao na klupu Argentine, nakon što su spakirali otkaz njegovu prethodniku Edgardu Bauzi, a sada im zbog toga ne može ništa i oni se ponašaju kao prave gazde reprezentacije. Messiju navodno najviše na živce ide Sebastian Beccacece, drugi Sampaolijev pomoćnik, jer mu je sugerirao kako bi trebao igrati i slično.

Uglavnom, puno je tračeva, neprovjerenih informacija, poluinformacija i dezinformacija, ali posve je jasno da u argentinskoj momčadi nešto ne štima. Nije teško dokučiti da je Sampaoli sa svojim čestim rotacijama i izmjenama izgubio povjerenje igrača, posebice najvećih zvijezda, a sve je kulminiralo nakon teškog poraza od Hrvatske. Iz opisanih razloga vatra je ponešto smirena, logično je da se mete ispod tepiha, jer Argentina još uvijek ima dosta dobre šanse plasirati se dalje.

Argentincima nisu dobro sjele Dalićeve najave

Ne ovisi u potpunosti sama o sebi, tu joj treba pomoć Hrvatske, koja najvjerojatnije neće smjeti izgubiti od Islanda, jer teško da će Argentina pobijediti Nigeriju s razlikom koja bi joj bila dovoljna, ako Island kojim slučajem pobijedi Hrvatsku s minimalnim rezultatom.

Argentincima nije dobro sjela najava hrvatskog izbornika Zlatka Dalića da će napraviti promjene u momčadi za utakmicu s Islandom. Posebice im neće biti drago kada shvate da će Hrvatska najvjerojatnije izaći na megdan Islanđanima s deset promjena, praktički drugom momčadi. Vidjet ćemo hoće li biti dodatnih pritisaka na hrvatskog izbornika, jer mnogima je u interesu da Argentina i Messi ostanu u natjecanju. Međutim, Dalić će prema svemu sudeći vuči poteze koji najviše odgovaraju Hrvatskoj, a potom će razmišljati o ostalim.

Je li sportski ili, ako hoćete, nesportski igrati s drugom postavom, može se razgovarati, ali nije Hrvatska prva, a sigurno ni zadnja koja će čuvati najvažnije igrače. Primjera je bezbroj i nema razloga podsjećati kako su se ponašale razne reprezentacije u daljoj i bližoj prošlosti kada su osigurale poziciju prije posljednjeg kola.

Osim toga, rezervna hrvatska momčad možda je bolja opcija i za samu Argentinu. Sjetite se utakmice sa Španjolskom na Euru. Čačić je poslao na teren rezervne igrače, a oni su odigrali sjajno i iznenađujuće pobijedili favoriziranog suparnika. Nikad se u nogometu ne zna što donosi novi dan, piše gol.hr.

Share This Article