U trećem susretu u kojem je iz više razloga važno ne izgubiti, poželjno je pokazati o jogo bonito

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Samo profesionalci i ljubitelji nogometa znaju da je John Reynolds zvani Jack bio trener Ajaxa od 1915. do 1925. i kasnije (prije Prvog svjetskog rata i Njemačke). U zadnjem razdoblju trenerskog posla 1946. u Ajaxu trenirao je Rinusa Michelsa o kojem se sve zna. Michels je nakon rada u Ajaxu 1974. s Barcelonom osvojio prvenstvo zahvaljujući najviše Johanu Cruyffu kojeg je sa sobom doveo iz Ajaxa.

O Cruyffu se sve zna kao igraču, a kao trener nastavio je i doradio Michelsove zamisli. Svojim je trenerskim poslom u Barceloni značajno utjecao na trenerski rad Fergusona i Guardiole kao i na metode dviju klupskih nogometnih škola, Ajaxove i Barcelonine, koje su među najvećima u povijesti nogometa.

Pod utjecajem igre Barcelone cijeli je španjolski nogomet promijenio način igre, napose Real Madrid, ali i drugi. Taj način igre igraju trenutni prvak Španjolske Barcelona, osvajač Lige Prvaka Real Madrid, Španjolska i mnoge druge reprezentacije.

Nije toliko važno kako se taj način igre naziva totalni nogomet, a još manje njegovi detalji poput preuzimanja starijeg catenacia u fazi obrane i nagle i brze transformacije u fazi napada, jer to je stvar struke, ali kudikamo je važnije nešto drugo što je možda promaklo zagriženim i povremenim pratiteljima nogometa u Hrvata, a to je kako je Luka Modrić, čija je genijalna igra od mladih dana, skoro uništena idiotskim odlukama o seljenjima po manjim klubovima i pogrešnom prodajom u Englesku pretrpjela veliku štetu, jedan u nizu velikih veznih igrača koji nasljeduje 100 godina staru Reynoldsovu zamisao.

To je bilo jasno svima koji su hodočastili na utakmice Inter Zaprešića samo kako bi gledali njegove i Ćorlukine poteze, a kasnije i na utakmice Dinama. Većini ostalih to nije bilo jasno. U to vrijeme od igrača su tuzemni nestručni treneri tražili da bezglavno sprintaju i gube pozicije u dijelu prostora za koji su odgovorni.

Prelaskom u Real Madrid i s par izvrsnih zgoditaka Modrić se milošću Bogova nogometa pokazao kao presudan igrač. To je i ostvario pred zalazak karijere. Još mu jedino preostaje sudjelovati u nekom većem rezultatu reprezentacije i time zauzeti mjesto među najvećim igračima u povijesti hrvatskog nogometa, prije svega veznim po kojima je hrvatski nogomet oduvijek bio poznat, pa sami time i po lijepoj igri.

Dosad se na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, uz to što svojom igrom čini 40% igre reprezentacije, pokazao i kao strijelac odlučujućih pogodaka uzevši u obzir kako su prvi zgodici protiv Nigerije i Argentine dijelom plod loše igre i pogrešaka suparnika.

Nakon 1:0 protiv Nigerije postigao je zgoditak iz jedanaesterca koji je riješio susret, a to je ponovio i protiv Argentine iz igre. U obje utakmice igra suparnika bila je napadačka (Argentina je čak uspjela promašiti prazan gol), a nakon Modrićevih zgoditaka ritam, tempo i uzorak utakmice su se promijenili i postalo je jasno kako je susret manje-više dobiven (a s kojim rezultatom nije važno).

Ne želeći umanjiti igru cijele momčadi u oba susreta, napose trošenje napadača u fazi obrane, ovo je ipak trebalo istaknuti. U trećem susretu u kojem je iz više razloga važno ne izgubiti, poželjno je pokazati o jogo bonito za koji samo dragi Bog zna zašto ga Hrvatska rijetko pokazuje u natjecateljskim utakmicama (sjetimo se igre protiv Poljske u skupini). Bolje je odigrati npr. 4:4, nego 0:0 ponovno iz više nego jednog razloga.

Tek nakon toga predstoji velik korak koji ova generacija treba učiniti; osmina finala. Tu utakmicu nije nemoguće dobiti protiv koga god Hrvatska igrala pri čemu je malo poželjniji suparnik Danska ili Australija, nego Francuska.

Dosad je Hrvatska pokazala kako može dobiti suparnike od kojih je bolja (pustimo sad na koji način, jer ovo je prvenstvo pokazalo kako „manje“ reprezentacije mogu igrati bolje od „velikih“ iako im nedostaje izvanserijski igrač i sposobnost postizanja zgoditka kako bi pobijedili), zatim favorizirane suparnike, ali i one koji cijelu igru grade na jednom do dva izvanserijska igrača.

Ući u četvrtfinale, među osam najvećih reprezentacija na svijetu, samo je po sebi uspjeh tim više za Hrvatsku i povijest njezinih nastupa na Svjetskim prvenstvima. Tad je potrebno odigrati kolosalnu utakmicu za pamćenje, a suparnik će biti ili europski prvaci ili svjetski prvaci ili domaćini pa tko voli, nek izvoli.

Korak po korak do finala: Najbolji igrač utakmice – Čeka nas još jedna utakmica, to treba pobijediti i dalje se pripremati

Korak po korak do finala: Reeeeeeeeeebić gooooooooooool 1:0, Modriiiiić 2:0, Rakitiiiić 3:0

Facebook Komentari