Odbor za Ustav donio zaključak o potpisima Narod odlučuje

Održana je sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem su dnevnom redu referendumska pitanja građanske inicijative “Narod odlučuje” za promjenu izbornog sustava.

Odbor za Ustav odradio je proceduralni dio oko potpisa za referendum. Donijeli su zaključak da se referendumski potpisi pošalju Vladi na provjeru, a taj zaključak sada ide na saborsko glasovanje.

SDP-ov Peđa Grbin poručio je prethodno da je neprihvatljivo na referendumu odlučivati o smanjenju prava manjinama. No, poštujući proceduru SDP će podržati zaključak u kojem se od Vlade traži utvrđivanje broja potpisa i jesu li vjerodostojni. “Klub zastupnika SDP-a i u slučaju ova dva pitanja i u slučaju refrenduma o Istanbulskoj konvenciji tražit će da Ustavni sud odluči o ustavnosti pitanja”, rekao je Grbin, prenosi N1.

“Meni nedostaje u predloženom zaključku rok za provjeru broja potpisa. On nije definiran zakonom, ali smatram da bi primjereni rok trebalo odrediti, da li je on trideset dana ili neki drugi rok, o tome bi Odbor trebao zauzeti stajalište. Ovisno o tome hoće li provjera biti uzorak ili će se provjeriti svi materijali, ali bi trebao biti definiran rok”, rekao je MOST-ov zastupnik Robert Podolnjak, koji je podsjetimo, dao podršku inicijativi Narod odlučuje.

Grbin i Robert Podolnjak (Most) složili su se da u predloženom zaključku nedostaje rok za provjeru broja potpisa. On nije definiran zakonom, ali smatram da bi primjereni rok trebalo odrediti, rekao je Podolnjak.

Grbinu je replicirao Hrvoje Zekanović (Hrast) ustvrdivši da su njegovi stavovi legitimni. No, ovdje zanemarujemo da bilo koji pripadnik neke nacionalne manjine može biti izabran na listi bilo koje stranke u Hrvatski sabor i to njima nitko ne osporava. Radi se o posebnim pravima koje nacionalne manjine imaju. U vašoj stranci ima jako puno pripadnika nacionalnih manjina i svatko od ima pravo biti izabran. Kad govorimo o zaštiti manjina i diskriminaciji, jedino je hrvatski narod diskriminiran jer ne može biti izabran na manjinskoj listi, može biti izabran samo na općoj listi. I to je meritum cijele priče. A to da vama i nekima drugima odgovara da ima nekoliko zastupnika nacionalnih manjina s posebnim zakonom, to je legitimno ali nije pošteno prema hrvatskom narodu, istaknuo je Zekanović, prenosi HRT.

Podolnjak je podsjetio na diskrepanciju u broju birača u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima 2016. Razlika u izvješću na početku i kraju rujna 2016 bila je oko 200 tisuća ljudi, kaže Podolnjak.

Peđa Grbin je odgovorio da Hrvatska ima 12 izbornih jedinica, a da je 12. za pripadnike manjina.
Da bi govorili o broju birača moramo uračunati i pripadnike nacionalnih manjina. “S obzirom na referendumsko pitanje, mene ne čudi što niste računali nacionalne manjine”, rekao je Grbin.

Milorad Pupovac osvrnuo se na kampanju prilikom skupljanja potpisa. “Ova referendumska inicijativa proizvela je iznimno štetne, pa u nekim segmentima i veoma zabrinjavajuće posljedice kako po zastupnike nacionalnih manjina tako i ostale pripadnike nacionalnih manjina u RH, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava RH kao što je tolerancija i nacionalna ravnopravnost”, rekao je Pupovac.

Facebook Komentari